Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pozitivno mišljenje Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o neovisnosti Kosova neće otvoriti pitanje statusa Vojvodine.


Ali će usporiti započet proces decentralizacije i jačanja vojvođanske autonomije, rekao je za novosadski list politički analitičar Jovan Komšić. ICJ je krajem srpnja ocijenio da donošenje Deklaracije o neovisnosti Kosova nije kršenje međunarodnog prava, što je u Srbiji, koja odbija prihvatiti neovisnost Kosova, izazvalo oštre reakcije i negodovanja.

Vezani članci Aleksandar Vučić Vučić poručio da Srbiji prijete teške posljedice ako ne prihvati plan za Kosovo Ilustracija Incident na Kosovu: Specijalci izrešetali vozilo sa Srbima, policija tvrdi da su oni njih napali

'Fatalistička upozorenja pojedinih političkih aktera da bi se, poslije iznošenja stava ICJ-a, po kojem za donošenje deklaracije neovisnosti Kosova ne postoji zapreka u međunarodnom pravu, moglo otvoriti pitanje statusa i Vojvodine i Sandžaka, apsolutno su nerealna', drži Komšić.

Pitanje statusa Kosova i dalje kao Damoklov mač visi nad autonomijom Vojvodine, rekao je Komšić, član Vojvođanske akademije znanosti i umjetnosti, za novosadski list 'Dnevnik'. Dokle god postoji konflikt u procesu pregovora ili je zamrznut, dotle će afirmacija Vojvodine kao važne karike na putanji Srbije k Europi, biti u drugom planu, ističe Komšić.

U tom kontekstu akteri iz 90-ih u srbijanskom parlamentu žestoko se protive čak 'minimalnim inicijativama za decentralizaciju u Srbiji'. Komšić ipak drži da to nikako ne može biti razlog za zaustavljanje procesa modernizacije Srbije. Taj proces uključuje i jačanje autonomnih nadležnosti Vojvodine.

>> ICJ: Kosovo je smjelo proglasiti neovisnost

'Jer, gašenjem unutarnjih potencijala Vojvodine i gušenjem ideje decentralizacije, ne čini se dobro građanima cijele Srbije gdje god da žive', drži Jovan Komšić. No sadašnja vlast u Srbiji ipak se trudi izbjeći povode za poticanje lažne domoljubne, a u biti ratnoprofiterske ideologije, držio Komšić. Zaključio je i da se smanjuje broj takvih političkih aktera. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju