Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U skladu s međunarodnim pravom

ICJ: Kosovo je smjelo proglasiti neovisnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kosovo je smjelo proglasiti nezavisnost i time ne krši međunarodne norme.

Predsjednik Međunarodnog suda pravde, Hisashi Owada, rekao je to tijekom svog izlaganja, koje je još uvijek u tijeku. Također je rečeno kako sud ne može utvrditi koje će korake Generalna skupština UN-a poduzeti nakon ove odluke, prenose srpski mediji. Objasnio je kako se proglašenje nezavisnosti mora razmatrati u okviru činjenica koje su do proglašenja i dovele.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" Mahmud Abas, predsjednik Palestinske samouprave Još veća nestabilnost u regiji Palestinske vlasti "preispitat će odnos" sa SAD-om nakon veta u UN-u

Kosovo je 17. veljače 2008. godine proglasilo nezavisnost, a tada ga je priznalo 69 država. Na sjednici Međunarodnog suda pravde nalaze se i srbijanski ministar Vuk Jeremić te kosovski ministar Skender Hiseni.

Savjetodavno mišljenje suda zatražila je Generalna skupština Ujedinjenih naroda, koja je u listopadu 2008. prihvatila incijativu službenog Beograda da ICJ, kao glavno pravosudno tijelo UN-a, objavi savjetodavno mišljenje o pravnom utemeljenju te deklaracije.

Mišljenje ICJ-a da kosovsko jednostrano proglašenje neovisnosti od Srbije u 2008. nije kršenje međunarodnog prava, moglo bi imati implikacije na separatističke pokrete diljem svijeta, ocijenio je Reuters koji mišljenje suda smatra "velikim udarcem za Srbiju". ICJ-evo mišljenje moglo bi utjecati i na to da još veći broj zemalja prizna Kosovo, kao i na kosovsko približavanje članstvu u Ujedinjenim narodima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene