Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi adut u borbi protiv teških bolesti

Odlična vijest iz medicine, američki znanstvenici podižu nadu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nove potencijalno dobre vijesti iz medicine. Tim znanstvenika identificirao je protein za koji vjeruju da je terapijska meta svih bolesti s velikom stopom srtnosti, poput ebole, influenze, hepatitisa te čak i raka.

Znastvenici sa Sveučilišta Virginia Commonwealth zaključili su da je protein GRP78 možda univerzalna meta čijim eliminiranjem bi se uspješno izlječile teške virusne i bakterijske bolesti poput ebole, influenze, hepatitisa, te čak utrti put i do pronalaska lijeka za rak mozga, prenosi RT.

Pročitajte i ovo Ilustracija Višemjesečna istraga Horor u SAD-u: Pronađen nelicencirani laboratorij s dvadesetak zaraznih virusa, neki su nam dobro poznati Ilustracija Suzbijanje širenja Rođak ebole odnio pet života: Najsmrtonosniji virus proširio se u još jednu državu

Studija predkliničkih testiranja objavljena je u časopisu Journal of Cellular Physiology, a u njoj je navedeno da je korišten koktel lijekova, s Viagrom kao jednim od njih, koji uspješno ciljaju protein GRP78 i njegove srodne proteine. Kao rezultat znanstvenici su uspjeli spriječiti razmnožavanje većine virusa i zaraženim stanicama na taj način te su neke bakterije otporne na antibiotike učinili ponovno ranjivima na uobičajene antibiotike.

Pronađen je i dokaz da je koktel lijekova uspješno eliminirao i matične stanice raka mozga. "U osnovi imamo koncept koji kaže da napadom na GRP78 ranjavamo i stanice raka te sprječavamo viruse da šire zarazu i razmnožavaju se, kao i da ubijamo superbakterije otporne na antibiotike", istaknuo je Paul Dent, voditelj studije.

Dokazivanjem da je protein GRP78 meta za lijekove, otvaraju se i mogućnosti za liječenje raznoraznih viralnih infekcija, za koje bi mnogi dosad tvrdili da ih je nemoguće trenutno liječiti.

Dent i njegov tim već sad znaju da isti tretman koktelom lijekova s Viagrom ubija stanice raka kod miševa bez oštećenja normalnog tkiva, a idući korak je daljnje istraživanje mogućnosti te metode liječenja u borbi protiv raka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene