Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uvod u katastrofu?

Odgovor SAD-u: Putin objavio da se i Rusija povlači iz nuklearnog sporazuma

Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Vladimir Putin (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da i Rusija obustavlja primjenu Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), javljaju ruski mediji.

"Rusija neće postaviti rakete srednjeg i kratkog dometa u raznim regijama svijeta prije SAD-a“, rekao je Vladimir Putin, dodajući da Rusija neće biti uvučena u skupu utrku u naoružanju.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi" Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili"

Putinova objava odgovor je na američki izlazak iz INF-a, kojeg je u petak najavio Mike Pompeo, američki državni tajnik.

"Rusija je godinama kršila uvjete Sporazuma o nuklearnom naoružanju bez kajanja", rekao je u petak Pompeo, dodajući da ponašanje Rusije stavlja "milijune Europljana i Amerikanaca u veliku opasnost".

Dodao je da je dužnost SAD-a odgovoriti na odgovarajući način te da je SAD dao Rusiji dovoljno vremena da se uskladi s propisima.

Rusija i SAD potpisnice su sporazuma iz kojeg se SAD povlače, no sva događanja oko tog sporazuma znatno utječe na sigurnost u Europi. Takozvani INF sporazum (Intermediate-range Nuclear Forces Treaty) pokriva krstareće rakete srednjeg dometa s nuklearnim naoružanjem koje mogu letjeti gotovo 500 do 5000 kilometara, što ih čini prijetnjom Europi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene