Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kreće utrka u naoružanju?

SAD se povukao iz nuklearnog sporazuma s Rusijom, Europi prijeti velika opasnost

Donald Trump i Vladimir Putin (Foto: Arhiva/AFP)
Donald Trump i Vladimir Putin (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP
Američki državni tajnik Mike Pompeo izvjestio je medije u petak da se SAD povlači iz nuklearnog sporazuma s Rusijom (INF), odnosno da isti suspendiraju. Navedeni sporazum okosnica je pitanja europske sigurnosti nakon završetka Hladnog rata.

"Rusija je godinama kršila uvjete Sporazuma o nuklearnom naoružanju bez kajanja", kazao je Pompeo u State Departmentu. "Njihovo ponašanje stavlja milijune Europljana i Amerikanaca u veliku opasnost", dodao je.

Pročitajte i ovo Joe Biden Predsjendički izbori Biden podbadao Trumpa: "Natječem se protiv šestogodišnjaka" Dmitrij Medvedev Tenzije Medvedev upozorio SAD: "Dogodilo se neočekivano, na to se mora odgovoriti"

"Naša je dužnost odgovoriti na odgovarajući način", Kazao je Pompeo i objasnio da su SAD dale Rusiji dovoljno vremena da se uskladi s propisima, piše CNN.

Ova suspenzija je izazvala zabrinutost zbog obnovljene utrke u naoružanju SAD-a i Rusije dok Europa ostaje po strani. Na snagu stupa u subotu. Pompeo je najavio da će se krenuti u 180-dnevno postupno povlačenje ukoliko se Rusija ne uskladi sa sporazumom iz 1987. godine.

Predsjednik Donald Trump ovo povlačenje najavljivao je mjesecima. "Sjedinjene države su se u potpunosti pridržavale sporazuma više od 30 godina, ali mi nećemo ostati ograničeni uvjetima sporazuma dok Rusija netočno izvješćuje o onome što radi", kazao je Trump u petak. "Ne možemo biti jedina zemlja na svijetu koja je jednostrano vezana ovim ili bilo kojim ugovorom", dodao je.

Rusija i SAD potpisnice su sporazuma iz kojeg se SAD povlače, no sva događanja oko tog sporazuma znatno utječe na sigurnost u Europi. Takozvani INF sporazum (Intermediate-range Nuclear Forces Treaty) pokriva krstareće rakete srednjeg dometa s nuklearnim naoružanjem koje mogu letjeti gotovo 500 do 5000 kilometara, što ih čini prijetnjom Europi.

Europa podržava odluku SAD-a

Europski dužnosnici su jednoglasno poduprli odluku SAD-a i priznaju da nisu previše optimistički kad se govori o spašavanju sporazuma. U svojem priopćenju iz NATO-a su poručili da u potpunosti podupiru odluku SAD-a zbog prijetnje Rusije sjevernoatlanskoj sigurnosti i njezinom odbijanju poduzimanja bilo kakvih koraka kako bi se ponovno steklo nestalo povjerenje. NATO je pozvao Rusiju da u sljedećih šest mjeseci "vrati punu i provjerljivu usklađenost s ciljem očuvanja INF sporazuma".

"Krećemo se smjerom kojem se nismo kretali 40 godina. Nema granica niti kontrole naoružanja ni za jednu stranu, a to može biti vrlo opasno", kazala je Lynn Rusten, šefica kontrole naoružanja u Nacionalnoj upravi SAD-a.

Amerikanci su izrazili zabrinutost činjenicom da sporazum dozvoljava Kini dobivanje vojne prednosti, budući da Peking nije vezan ograničenjima iz sporazuma INF-a za rakete srednje dometa koje trenutno ograničavaju SAD. "Povlačenje iz sporazuma je zbog Rusije. Ne možemo tolerirati jednostranu zlouporabu kontrole oružja", kazala je Rusten.

Rusija je poricala kršenje sporazuma. U četvrtak je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergey Ryabkov ozjavio kako razgovor s SAD-om nisu donijeli napredak. "Američki stav postao je ultimatumski i tvrd", kazao je. "Rekli smo američkoj strani da je nemoguće voditi dijalog u uvjetima pokušaja ucjene Rusije", dodao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene