Premještanje migranata iz kampa Vučjak kod Bihaća u vojarnu Blažuj kod Sarajeva odgođeno je te počinje u utorak.

Galerija


U utorak će se migrante iz kampa Vučjak kod Bihaća prebacivati u vojarnu Blažuj kod Sarajeva. Ta je odluka donesena nakon što je odgođeno njihovo prebacivanje planirano za ponedjeljak.

Vezani članci Migranti, ilustracija Hrvatske policajce često optužuju za zlostavljanje migranata, a u Danskoj ih brane: Hrvatska je zauzela dobar pristup Migranti, ilustracija EU se priprema na priljev tražitelja azila iz Afganistana: "Događaji s Bjelorusijom otvorili su svima oči, taj način poticanja migranata..."

Zbog sigurnosnih razloga vrijeme kad počinje prebacivanje nije poznato, ali donesena je odluka o tome da će kamp Vučjak nakon odlaska migranta biti potpuno saniran. ''Migranti su ljudska bića. Bit će im teško, ali moramo misliti na njihovu sigurnost i dostojanstvo. Zato kamerama neće biti dopušteno snimati njihovo prebacivanje'', kazao je šef IOM-a Peter Van der Auweraert.

Za sada nije poznat točan razlog zbog kojeg je došlo do odluke o odgodi premještanja migranata iz kampa Vučjak, a pretpostavlja se da nadležni nisu do kraja pripremili smještaj za prihvat migranata u vojarni Blažuj kod Sarajeva te proširenje kapaciteta u Ušivku kod Hadžića nedaleko od Sarajeva.

Tu informaciju potvrdili su iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM). "Ako IOM bude radio premještanje, to će biti isključivo na njihovoj dobrovoljnosti. Znači, samo ako oni žele biti privremeno smješteni u neki od centara i da im se pruži odgovarajuća humanitarna pomoć. Oni koji ne žele, mi moramo poštivati njihovu odluku", kazala je Edita Selimbegović iz IOM-a, piše Klix.

Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak prati situaciju s migrantima u Vučjaku. ''Oko samog kampa raspoređeni su policija i djelatnici Crvenog križa. U kampu je manje migranata nego inače jer su se sinoć neki od njih pokušavali prebaciti preko granice. Policija ih pronalazi po gradu i okolici i vraća u kamp'', izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV.

Premještanje migranata dogovoreno je prije nekoliko dana na sastanku ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića. 350 migranata trebalo je biti prevezeno u Blažuj kod Sarajeva, a ostali su trebali biti raspoređeni u Ušivak i prihvatne centre Bira i Miral na području Unsko-sanskog kantona.

Policija u Bihaću migrante prebacuje u Vučjak

U Bihaću je policija u ponedjeljak ujutro nastavila premještanje migranata i izbjeglica iz improviziranih kampova na lokaciju Vučjak. U akciji je sudjelovalo četrdesetak pripadnika lokalne policije i specijalaca. U akciji premještanja policija je koristila osam automobila i policijski autobus, piše Klix.

Migrante su okupili u Krajina Metalu, gdje se nalazio njihov improvizirani kamp. Slijedi njihovo premještanje u Vučjak. "To su redovne aktivnosti, sve osobe koje nemaju boravak u bilo kojem kampu u Bihaću i Kladuši, a koje se nalaze na javnim površinama, koje ometaju privatne posjede, bit će premještene u kamp Vučjak", kazao je glasnogovornik MUP-a Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić. Pronađeno je tridesetak migranata koji su živjeli u improviziranim kampovima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju