Brett Kavanaugh (Foto: AFP)
Brett Kavanaugh (Foto: AFP) Foto: Afp

Odbor za pravosuđe američkog Senata podržao je u petak kandidata Donalda Trumpa za Vrhovni sud Bretta Kavanaugha, čime se otvara put za njegovo potvrđivanje na plenarnom zasjedanju, bez obzira na nedokazane optužbe za spolno zlostavljanje.


Dan nakon saslušanja suca, koji je odlučno zanijekao optužbu sveučilišne profesorice Christine Blasey Ford da ju je seksualno napastovao 1982. godine, kao i nakon saslušanja njegove tužiteljice, 11 republikanskih članova sudskog odbora Senata glasalo je za njegovo potvrđivanje, a 10 demokratskih članova je bilo protiv.

Vezani članci Pravosudni odbor Senata (Foto: AFP) Bivši demokratski asistent na sudu zbog objavljivanja osobnih podataka republikanaca za suđenja Kavanaughu Brett Kavanaugh (Foto: AFP) Dramatičan dan u Americi: "Zaklinjem se danas, ja sam nedužan po ovoj optužbi"

Jeff Flake, jedan od trojice republikanskih senatora, tražio je da se konačno glasanje pred punim Senatom odgodi za maksimalno tjedan dana kako bi policija mogla istražiti optužbe Christine Balsey Ford.

"Zemlju muči razdor i moramo jamčiti ispravnu zakonsku proceduru", rekao je taj umjereni senator. Njegov zahtjev je podržala republikanska senatorica Lisa Murkowski.

"Mirno ću se izjasniti na plenarnom zasjedanju tek kada FBI dodatno istraži optužbe", dodao je Flake i dao naslutiti da bi se na konačnom izjašnjavanju mogao odvojiti od većine.

Prema ustavu Sjedinjenih država, Senat treba dati zeleno svjetlo za doživotne funkcije na Vrhovnom sudu. Republikanci trenutačno kontroliraju to tijelo s minimalnom većinom od 51 prema 49 zastupnika. To znači da bi dio umjerenih republikanaca koji još nisu otkrili hoće li podržati Kavanaugha mogli odrediti njegovu sudbinu. Osim Jeffa Flakea, dvije senatorice, Susan Collins i Lisa Murkowski nisu rekle kako će glasati.

Te dvije žene podržavaju pravo na pobačaj, dok suca Kavanaugha, katolika i konzervativca, feminističke udruge i demokrati optužuju da želi ograničiti to pravo.

Predsjednik Donald Trump, koji ne namjerava kandidirati drugog kandidata, obznanio je u petak da će odluku o potrebi dodatnih istraga FBI-a prepustiti senatorima. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju