Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Bolji je vrag kojeg poznaju"

Od klauna do mudrog državnika? U 5 godina ugled ostarjelog bivšeg premijera značajno se poboljšao

Silvio Berlusconi (Foto: AFP)
Silvio Berlusconi (Foto: AFP) Foto: Afp
Kada je Silvio Berlusconi na zadnjim talijanskim izborima 2013. postigao rezultat bolji od očekivanog, vodeći njemački socijaldemokrat (SPD) Peer Steinbrueck ocijenio je da je pobijedio "klaun".

Steinbrueck je time izazvao golemo negodovanje u Rimu, ali izjavu nije bila nimalo iznenađujuća jer se odnosila na ostarjelog bivšeg premijera sklonog gafovima, korupcijskim i seksualnim skandalima koji je doveo Italiju na rub bankrota.

Pročitajte i ovo Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban" Predsjednički izbori u Rusiji Predsjednički izbori FOTO Posljednji je dan izbora u Rusiji, održavaju se i na okupiranim ukrajinskim teritorijima: Oporba pozvala ljude na prosvjed, strahuje se od uhićenja

Danas, pet godina poslije, međunarodni ugled sada 81-godišnjeg Berlusconija značajno se poboljšao, a on svoju konzervativnu koaliciju, vodeću u anketama uoči izbora u ožujku, predstavlja kao najbolje osiguranje od pobjede nepredvidivog Pokreta pet zvijezda (M5S).

"Kada bi M5S pobijedio, kapital, tvrtke i svi građani koji bi si to mogli priuštiti napustili bi Italiju. Završili bismo u međunarodnoj izolaciji s vladom amatera koji nemaju nikakvog iskustva u politici i životu", komentirao je Berlusconi u ponedjeljak na Twitteru.

Pokret pet zvijezda predvodi 31-godišnji Luigi Di Maio, propali student kojeg ismijavaju zbog gramatičkih grešaka. Stranka je postala umjerenija, ali sve donedavno zagovarala je izlazak iz NATO-a i napuštanje eura te "strateška savezništva" s Rusijom i Latinskom Amerikom.

"Za razliku od M5S-a, Berlusconi odjednom ne izgleda tako loše. Taj uspješni prodavač, krajnje prepreden, poslušno igra ulogu mudrog i umjerenog državnika", primijeti je nedavno New York Times.

Premda je po anketama Pokret pet zvijezda najpopularnija pojedinačna stranka s gotovo 30 posto potpore, konzervativni blok na čelu s Berlusconijem podržava gotovo 40 posto birača.

Berlusconi se u kampanji predstavlja kao "najviše proeuropski" orijentirani kandidat, ističući svoje veze s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i drugim vodećim europskim čelnicima, dok M5S smatra "opasnom sektom".

A to govori čovjek koji je još 2014. užasnuo predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera i konzervativce Angele Merkel (CDU/CSU) sugeriravši da Nijemci odbijaju prihvatiti činjenicu postojanja nacističkih koncentracijskih logora.

To je kazao nakon incidenta 2003. kada je, govoreći kao predsjedatelj EU-om, kazao da njemački socijaldemokrat Martin Schulz izgleda kao "kapo", zatvorenik s posebnim privilegijima koji pazi na ostale zatvorenike u koncentracijskom logoru.

No, glavni predstavnik CDU/CSU-a u Europskom parlamentu, Manfred Weber, smatra sada da sve dok "postoji realan rizik da radikalne i protueuropske snage zavladaju u Italiji (...) Berlusconi u određenom smislu jamči stabilnost."

"Talijani i Europljani znaju za što se on zauzima. Berlusconi je jasno predan Europi i euru i to je nedavno jasno kazao u Bruxellesu", rekao je Weber.

Bolji je vrag kojeg poznajemo

Domaćin te turneje bio je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, kojeg Berlusconi smatra poželjnim kandidatom za novog talijanskog premijera. On sam to, naime, ne može biti zbog zabrane koja mu je izrečena zbog presude za utaju poreza.

"Nitko u Bruxellesu ne sumnja da će se na Berlusconijev povratak gledati blagonaklono", rekao je Tajani za Radio Capital 6. veljače. "On jamči stabilnost i njegov nedavni sastanak s Junckerom prošao je izvrsno."

U teoriji, najviše proeuropski orijentiran kandidat na talijanskim izborima dolazi s lijevog centra. Ali vladajuća Demokratska stranka koju vodi bivši premijer Matteo Renzi srozala se u anketama, a Berlusconijeva Forza Italija druga je najbolja solucija po Bruxellesu.

Po Danielu Grosu, njemačkom ekonomistu koji vodi institut Centar za studije europske politike, podupirući Berlusconija europski establišment kalkulira da je "bolji vrag kojeg poznaju".

Međutim, ne podržavaju ga svi, posebno ne na lijevom centru.

Vođa SPD-a u Europskom parlamentu Jens Geier ističe da Berlusconijeva koalicija uključuje "populističku desničarsku Sjevernu ligu i postfašističku Talijansku braću", koji nisu nimalo skloni EU-u.

Uspoređujući ga s poljskim nacionalistom koji vuče sve konce u Varšavi iako nema nikakvu formalnu ulogu u vladi, Geier smatra da bi Berlusconi mogao postati "talijanski Kaczynski koji iza pozornice provodi desničarsku populističku politiku putem posrednika."

"Uzdamo se talijanske birače" da se to ne dogodi, rekao je Geier. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene