Ledena santa površine 5800 četvornih kilometara odvojila se od ledenog grebena Larsen C na Antarktici i slobodno pluta prema sjeveru, objavili su u srijedu njemački stručnjaci.


Dugačka 175 i široka 50 kilometara, radi se o jednoj od najvećih santi koju su znanstvenici registrirali posljednjih godina i trebat će dvije do tri godine da se posve istopi, priopćio je institut Alfred Wegener u Bremenu. Kada bi se to dogodilo odjednom, razina mora podigla bi se za tri milimetra.

Vezani članci Rifugio Guide del Cervino u Alpama Bizaran diplomatski spor: Zbog povlačenja ledenjaka, između ove dvije zemlje pomaknula se i - granica... Slika nije dostupna Potres u Japanu pomaknuo ledenjake na AntarktikuUzrok odvajanja golemi je rascjep na Larsenu C koji je nastajao godinama. Stručnjaci iz skupine MIDAS Project, koja nadzire Antarktiku, ranije su rekli kako nema dokaza da je do pucanja došlo zbog klimatskih promjena. Kako će se santa ponašati, teško je predvidjeti, kažu znanstvenici.

"Možda ostane u jednom dijelu, no vjerojatnije je da će se razlomiti u nekoliko dijelova. Neki mogu na ovom području ostati desetljećima dok dijelovi mogu otići prema sjeveru, u toplije vode", ocijenio je Adrian Luckman, jedan od vodećih istraživača u MIDAS-u.

Ipak, sigurno je da će promjena koja je pogodila ledenjak izazvati prekrajanje obale Antarktika, smatra znanstvenik Ted Scambos.

Putem satelita pratit će kretanje ledenog brijega. Očekuje se da će krenuti na dugotrajni put, prema sjeveru u smjeru Južne Amerike, prema South Sandwich Islands koji su administrativni dio Falklandskog otočja. Potom će ledenjak, ili njegovi dijelovi, ući u antarktičku struju koja okružuje kontinent, a kreće se u smjeru zapad-istok.

Ledeni su grebeni golemi plutajući komadi leda koje na okupu drže ledenjaci ili ledene ploče. Larsen se sastoji od četiri dijela, od kojih je naveći Larsen C, piše Washington Post. (Hina/N.C.)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju