Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napad u Siriji

Cvrtila za Specijal Nove TV: "Teško da ovo može dovesti do sukoba SAD-a s Rusijom"

Vlatko Cvrtila za Specijal Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr)
Vlatko Cvrtila za Specijal Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Specijal Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) Specijal Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Vlatko Cvrtila (Foto: Dnevnik.hr) Vlatko Cvrtila (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Vlatko Cvrtila za Specijal Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Profesor Vlatko Cvrtila u specijalu Dnevnika Nove TV komentirao je sinoćnji napad SAD-a, Francuske i Velike Britanije u Siriji .

Što napad u Siriji znači za cijeli svijet i geostrateška preslagivanja u specijalu Dnevnika Nove TV komentirao je profesor Vlatko Cvrtila.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Nevjerojatno Pogledajte koga je Rusija dodala na popis ekstremističkih i terorističkih organizacija Vladimir Putin tijekom govora u ruskoj državnoj Dumi Neimenovani neprijatelj Putin na sastanku s čelnicima Dume govorio o neuspjehu neprijatelja: "Nitko nikada nije uspio zastrašiti narod Rusije"

"Prema izjavama Trumpa, radi se o ograničenom napadu usmjerenom na to da se spriječi buduća upotreba kemijskog oružja. To je početak jačeg angažiranja SAD-a, Francuske i Velike Britanije u Siriji. Situacija u Siriji razvija se na način da je očito da se ide prema nečemu što bi trebalo predstavljati razvoj mirovnog projekta za samu Siriju nakon što se sredi situacija na terenu", kaže Cvrtila.

Podsjeća kako je SAD dosad u Siriji bio angažiran jedino u borbi protiv ISIS-a.

"Ta borba je završila, ovo je novi način angažiranja da bi na kraju sudjelovali u završetku tog rata", kaže Cvrtila.

Ističe kako je malo vjerojatno da napad može dovesti do izravnog sukoba s Rusijom.

"Pogledajmo način na koji je SAD najavljivao ovaj napad, jasno je da su ruske snage na terenu maksimalno izbjegavane. Rusija i SAD imaju svoje interese u tom dijelu svijeta, ali oni nisu toliko jaki da bi se sukobili", kaže Cvrtila.

Na pitanje u kojoj se mjeri ovaj sukob može proširiti na Europu, Cvrtila odgovara:

"Rusija nije odgovorila na najvišoj razini, jasno je da su to samo verbalni sukobi koji nemaju za posljedicu stvarno zaoštravanje sukoba.  Te verbalne prijetnje imaju za svrhu ograničiti akcije druge strane. Ne treba očekivati da će doći do značajnijeg proširenja. Eksalacija sukoba za Europu može značiti novi val izbjeglica, a znamo kako smo se teško nosili s prethodnim prije tri godine", kaže Cvrtila.

Poručio je kako bi, u trenutku kad počnu mirovni pregovori o Siriji, Zapad mogao zatražiti odlazak Assada.

Smatra kako je malo vjerojatno da će se druge države uključiti.

"Ne treba zaboraviti da na strani SAD-a, VB i Francuske stoje i neke snažne arapske zemlje. Saduijska Arabija ima cilj ograničiti utjecaj Irana u Siriji". kaže Cvrtila.

Podsjetimo, Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska izvele su zračne udare na kemijska postrojenja u Siriji.Saveznici napade ocjenjuju uspješnima. Gađane su tri lokacije, znanstveni istraživački centar kod Damaska i dva skladišta za opreme za kemijsko nao ružanje u Homsu. Ruska vojska kaže da je ispaljeno više od 100 raketa na sirijske vojne i civilne mete.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene