Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgođena odluka

Očekivanja Gruzije i Crne Gore za članstvo u NATO pale u vodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dužnosnici NATO-a odlučili da još uvijek nije vrijeme za priključenje Gruzije i Crne Gore u savez.

NATO neće na predstojećem summitu u Velikoj Britaniji donijeti službenu odluku o članstvu Gruzije, a odluku o primanju Crne Gore odgodit će za iduću godinu, objavili su u srijedu dužnosnici NATO-a.

Pročitajte i ovo seizmograf Rano ujutro Novi potres u Crnoj Gori: Epicentar je na istom području kao i prije dva dana Ilustracija neuništivi humor "Malo duže trajao od zadnjeg seksa"; "Cijela se Juga probudila prije nas": Urnebesni komentari Crnogoraca nakon potresa

Rusija o raspoređivanju NATO-ovih snaga: 'Smatrat ćemo to iskazivanjem neprijateljskih namjera'

Članice Sjevernoatlanskog saveza načelno su se dogovorile da će Gruziji ponuditi značajan paket suradnje koji će joj 'pomoći u približavanju NATO-u', rekao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen na sastanku ministara vanjskih poslova Saveza.

To je manje u odnosu na pozivnicu za Akcijski plan za članstvo, formalni korak prema priključenju kojem se Gruzija nadala.

Očekivanja Crne Gore da će na rujanskom sastanku na vrhu biti pozvana u NATO također su pala u vodu.

'Vezano za Crnu Goru, otvorit ćemo izravne i konkretne razgovore i najkasnije do kraja 2015. procijeniti hoćemo li pozvati Crnu Goru', rekao je Rasmussen.

Pitanje jamstva Gruziji da će jednom postati članica Saveza podjelilo je zemlje članice na summitu u Bukureštu 2008.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić: Crna Gora spremna je za NATO

Rusija je nekoliko mjeseci poslije povela petodnevni rat s Gruzijom, a potom priznala neovisnost dviju odmetnutih gruzijskih pokrajina Abhazije i Južne Osetije.

To je izazvalo oprez brojnih članica NATO-a, jer bi to značilo da bi Savez bio obvezan braniti Gruziju u slučaju novoga rata s Rusijom.

U vrijeme napetih odnosa između NATO-a i Moskve zbog pripojenja ukrajinskog poluotoka Krima, poziv Gruziji u Akcijski plan za članstvo te bi odnose dodatno zakoplicirao. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene