Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj diplomatske krize?

Obrat u slučaju slijepog aktivista! Kina: Može na studij u SAD!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slijepi kineski aktivist za ljudska prava Chen Guangcheng može redovnim predati molbu za studij u inozemstvu, rekao je u petak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Liu Weimin

Ovaj obrat bi, po tumačenju svjetskih medija, mogao značiti kraj neugodne diplomatske krize između Pekinga i Washingtona u tom slučaju.

Pročitajte i ovo Hillary i Bill Clinton (Foto: AFP) razmišlja o tome Hillary Clinton je "pod velikim pritiskom" da se kandidira za izbore 2020.: "Nikad ne reci nikad" Michael Cohen (Foto: Jim WATSON / AFP) PRED KONGRESOM Dramatično svjedočenje bivšeg Trumpova odvjetnika: "On je varalica, rasist i lažljivac"

"Ako želi studirati u inozemstvu, kao i drugi kineski državljani može predati molbu nadležnim vlastima na uobičajenu proceduru, sukladno zakonu", kazao je Liu, potvrdivši da disident trenutačno liječi ozlijeđeno stopalo u jednoj pekinškoj bolnici.

Chen je u četvrtak uputio dramatičan telefonski poziv američkom Kongresu u kojem je izrazio želju da se osobno sastane s državnom tajnicom Hillary Clinton kako bi od nje zatražio da mu zajamči "slobodu putovanja", jer želi napustiti Kinu i s obitelji doći u Sjedinjene Države.

Državna tajnica Clinton se nalazi u Kini na američko-kineskom godišnjem bilateralnom strateškom i gospodarskom susretu na kojem sudjeluje s američkim ministrom financija Timothy Geithnerom.

Chen Guangcheng je u međuvremenu iz bolnice razgovarao telefonom s nekoliko svjetskih medija, dao je izjave agencijama Reutersu i AFP-u te Sky Newsu. "Moja situacija nije dobra. Upravo sam saznao da su moji prijatelji koji su me htjeli posjetiti u bolnici pretučeni. Također, već dva dana se ne mogu sastati ni sa kim od američkih dužnosnika. Stvarno se bojim za svoj i živote svoje obitelji", rekao je.

Dok se uplašeni Chen Guangcheng telefonski obraćao Kongresu, američka se državna tajnica Hillary Clinton sastala s kineskim predsjednikom Huom Jintaom i kazala da su kinesko-američki odnosi "snažniji nego ikada". Clinton se u petak sastala i s kineskim premijerom Wenom Jiabaom koji je rekao da je međusobno poštivanje i uvažavanje tajna dobrih kinesko-američkih odnosa.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene