Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međunarodni kazneni sud

Obrana Ratka Mladića izvela prvog svjedoka: 'Armija BiH je inscenirala napade kako bi okrivila srpsku stranu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi svjedok Mladićeve obrane, bivši pomoćnik zapovjednika jednog od bataljuna Sarajevsko-romanijskog korpusa Mile Sladoje,

Obrana bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba generala Ratka Mladića pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) počela je u ponedjeljak izvođenje dokaza obrane kojima pokušava osporiti optužnicu koja tereti Mladića za genocid počinjen tijekom rata u BiH.

Pročitajte i ovo Na parkiralištu Doma zdravlja u Šestinama automobil naletio na pješakinju Jeste li što vidjeli? Policija moli svjedoke za pomoć: Automobil naletio na pješakinju u Šestinama Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..."

Haag odbio zahtjeve Ratka Mladića

Prvi svjedok Mladićeve obrane, bivši pomoćnik zapovjednika jednog od bataljuna Sarajevsko-romanijskog korpusa Mile Sladoje, osporavajući optužbe o Mladićevoj odgovornosti za višegodišnje napade i opsadu Sarajeva, tvrdio je kako je odgovornost za teško stanje u Sarajevu bila na Armiji BiH koja je napadala i provocirala srpske položaje te inscenirala napade kako bi okrivila srpsku stranu.

Mladića optužnica tereti za genocid počinjen u Srebrenici te za stradanja Bošnjaka i Hrvata u BiH, koja su u 15 općina imala razmjere genocida. Mladić je optužen i za teroriziranje stanovništva Sarajeva kampanjom topničkih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić (72), bivši zapovjednik Glavnog stožera VRS, optužen je za genocid i brojne druge zločine počinjene u BiH od 1992. do kraja 1995. Optužnica protiv Mladića podignuta je 25. srpnja 1995. godine, a nakon 16-godišnjeg bijega uhićen je 26. ožujka 2011. i izručen ICTY-ju pet dana kasnije. Na prvom pojavljivanju pred sudom negirao je krivnju po svim točkama optužnice. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene