Više desetaka tisuća hodočasnika iz BiH, Hrvatske i cijeloga svijeta stiglo je u Međugorje gdje u četvrtak sudjeluju u obilježavanju 34. obljetnice od navodnih Gospinih ukazanja u iščekivanju stajališta Svete Stolice o ovome fenomenu.


Najveća gužva bila je na samom brdu Ukazanja, na koje su se hodočasnici, često bosi ili bolesni, penjali i po najvećoj vrućini.

Vezani članci Međugorje - 1 Šef vatikanske diplomacije posjetio Međugorje, sastao se s crkvenim i državnim dužnosnicima Slika nije dostupna VATIKAN ŽELI NADZOR Međugorje zarađuje 600 milijuna kuna godišnje što nigdje nije zavedeno

Tisuće hodočasnika od ranoga jutra je pješice pristizalo u Međugorje iz susjednih mjesta u BiH i Hrvatskoj kako bi sudjelovalo na 22 mise i raznim pobožnostima, a nemali broj ih je stigao autobusima i vozilima posljednjih dana, izvijestili su iz Informativnog centra Mir u Međugorju.

Organizirane skupine vjernika u Međugorje su za 34. obljetnicu od početka Gospinih ukazanja, koju zbog poruka nazivaju Kraljica mira, su stigle iz Italije, Slovačke, Češke, Irske, SAD-a, Njemačke, Austrije, Mađarske, Slovenije, Francuske, Engleske, Koreje, Ukrajine, Kine, Poljske, Portugala, Brazila, Meksika, Kanade, Libanona i Vijetnama unatoč tome što je papa Franjo nedavno doveo u sumnju vjerodostojnost ukazanja.

Prije same obljetnice održana je tradicionalna hodnja mira od Humca kod Ljubuškog do Međugorja tijekom koje su se posebne molitve upućivale za mir u Ukrajini i drugim dijelovima svijeta gdje traje rat.

'Ja bih volio da se Međugorje ne prizna zbog Gospinih poruka'

Radio Mir Međugorje prenosi i posljednju poruku koju je Gospa uputila vidjelici Mariji Pavlović Lunetti u kojoj poziva vjernike da vjeruju u snagu molitve, te ih poziva na obraćenje i da "Boga stave na prvo mjesto".

Središnje misno slavlje na obljetnicu međugorskog fenomena predvodit će provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko.

Po tvrdnjama, tada djece, a danas odraslih ljudi, Blažena Djevica Marija prvi put im se ukazala u predvečerje 24. lipnja 1981. na mjestu zvanom Podbrdo, kod Međugorja. Djeca su tada pobjegla, a drugoga dana im se, po osobnim tvrdnjama, ponovno na istome mjestu ukazala Gospa, a ukazanja traju do danas.

Papa Franjo nedavno je, očito aludirajući na ukazanja Gospe u Međugorju, upozorio na opasnost utemeljenja nečije vjere samo na najavljenim ukazanjima ili bilo čemu drugome nego na samom Kristu.

Franjo je o tome govorio u svojoj jutarnjoj propovijedi u vatikanskom Domu Svete Marte, tri dana nakon posjeta Sarajevu. Franjo je odbacio one koji "uvijek trebaju novotarije u svojem kršćanskom identitetu".

Za razliku od Fatime u Portugalu i Lourdesa u Francuskoj, Sveta Stolica je oprezna u proglašenju autentičnim fenomena Međugorja. Ni Sveta Stolica niti lokalna biskupija nisu odobrili Međugorje kao službeno svetište, a iz Vatikana su upozorili biskupije da tamo ne organiziraju službena hodočašća.

Papa Benedikt XVI formirao je međunarodno povjerenstvo da prouči fenomen Međugorja. Izvješće povjerenstva upućeno je Kongregaciji za nauk vjere, koja još o njemu nije raspravljalo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju