Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od 2003. Britanci su ratovali u Iraku. Sada je jasno da vojna intervencija nije bila konačno rješenje.


Sir John Chilcot, voditelj službene istrage o britanskoj vojnoj intervenciji u Iraku danas se obratio ususret objavi opsežnog izvješća koje je nastalo kao rezultat sedmogodišnje istrage. Zaključak je sljedeći - Ujedinjeno Kraljevstvo nije iscrpilo sve mirovne opcije prije priključenja invaziji na Irak. 'Vojna akcija tada nije bila konačno rješenje', rekao je Chilcot.

Vezani članci Urušio se strop zgrade u izgradnji u Zagrebu (Foto: Snimio čitatelj) Zagreb: Urušio se strop zgrade u izgradnji - dežurne službe na terenu, nema ozlijeđenih Zagađenje, ilustracija (Foto: AFP) Zastrašujuća predviđanja UN-a: Prijeti li čovječanstvu izumiranje? Doznajte kojih pet "novih" opasnosti ugrožava ljudske živote i imovinu

Njegovo izvješće će, kaže, kritizirati, kako institucije, tako i pojedince. Ujedno se nada i kako će obitelji 178 poginulih Britanaca u periodu ratovanja u Iraku konačno dobiti neke odgovore.

Prema izvješću, invazija koja je započela 2003. godine bila je temeljena na pogrešnim procjenama i obavještajnim podacima koje nitko nije osporavao. Tadašnji premijer, Tony Blair, podcijenio je posljedice koje će britanska invazija imati na Irak i regiju unatoč eksplicitnim upozorenjima, stoji u izvješću.

Očekuje se da će se Blair ponovno morati suočiti s pozivima na ispriku od strane političkih protivnika i obitelji Britanaca poginulih tijekom invazije.

Opsežno izvješće u kojem je u 2,6 milijuna riječi definirano sve što su zaključili u proteklih sedam godina ne donosi mišljenje jesu li Tony Blair i pojedini ministri prekršili međunarodno pravo, ali Chilcot nije blag u svojim kritikama. Irački rat opisuje kao intervenciju koja je pošla po zlu i završila s posljedicama koje se osjećaju i danas.

Blair: Preuzet ću odgovornost za svaku grešku

Odmah po objavi izvješća oglasio se i Tony Blair. Kaže kako je odluku o intervenciji u Iraku donio u dobroj vjeri. 'Preuzet ću odgovornost za svaku greško koju sam napravio, bez iznimke', kaže Blair i dodaje kako i dalje misli da je dobro bilo što su 'maknuli' Sadama Huseina.

'Ne vjerujem da je eliminacija Sadama Huseina izazvala val terorizma kojem sada svjedočimo na Bliskom istoku i šire', rekao je bivši premijer i dodao da će izraziti iskreno žaljenje zbog ljudskih žrtava.