Obavijesti Video Pretražite Navigacija
fotografije s predsjednicom irske

Obitelj nestale princeze objavila dokaze kojima pobija ''lažne'' optužbe da je oteta

Latifa bint Mohammed al-Maktoum i Mary Robinson (Foto: AFP)
Latifa bint Mohammed al-Maktoum i Mary Robinson (Foto: AFP) Foto: Afp
Obitelj nestale princeze Emirata, za koju su svjedoci rekli da su ju komandosi oteli, objavila je fotografije kojima opovrgavaju ''lažne optužbe'' da je princeza na silu odvedena kući.

Prijatelji i skupine za ljudska prava strahuju za sigurnost Latife bint Mohammed al-Maktoum, kćeri vladara Dubaija koja je u ožujku nestala s jahte na indijskoj obali i od tada joj se gubi trag, piše The Guardian.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ilegalne tvari Nogometni trener u Dubaiju osuđen na 25 godina zbog tvari legalne i u Hrvatskoj: "Zbog toga ne zaslužuje izgubiti cijeli život" Slika nije dostupna u bijeloj kući Izrael potpisao s UAE-om i Bahreinom sporazume o normalizaciji odnosa: "Ovo mijenja tijek povijesti"

Latifa je svojim prijateljima poslala video netom prije bijega iz Dubaija rekavši im da video objave u slučaju da bijeg pođe po zlu. U videu je rekla kako je provela sedam godina pokušavajući pobjeći iz ''zlatnog zatvora''. Kazala je i kako se boji mučenja ako ju ulove.

Na fotografijama objavljenima u ponedjeljak, Latifa se nalazi pored bivše visoke povjerenice Ujedinjenih naroda za ljudska prava i irske predsjednice Mary Robinson, za koju minstarstvo vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata tvrdi da ju je Latifina obitelj pozvala kako bi se njih dvije upoznale.

Princeza na fotografiji pozira pored nasmiješene Robinson, a fotografirane su i za vrijeme obroka u, čini se, obiteljskoj kući. Postoje i fotografije na kojima princeza i Mary Robinson hrane mladunčad lavova tijekom Robinsonova navodnog posjeta 15. prosinca.

Nije viđena od bijega

''Fotografije snimljenje tijekom popodneva koje su provele zajedno podijeljene su uz njihov pristanak. Tijekom svog posjeta Dubaiju, Mary Robinson se uvjerila da Njezino Visočanstvo Latifa uživa svu potrebnu njegu i podršku koja joj je potrebna'', izjavili su iz ministarstva vanjskih poslova UAE-a. ''Ovo je odgovor kojim se odbacuju lažne optužbe i dokaz da Latifa kod kuće i živi s obitelji u Dubaiju'', dodali su.

Na tim je fotografijama javnost prvi put vidjela princezu od njezina pokušaja bijega. Uz pomoć finske učiteljice capoeire i bivšeg francuskog špijuna, Latifa je kopnenim putem iz UAE-a otišla u susjedni Oman. Nakon što je na jet-skiju stigla u međunarodne vode, Francuz ju je pokupio na svojoj jahti te su zaplovili prema Goi u Indiji.

Uz indijsku obalu na brod su se ukrcali naoružani muškarci koji su Latifu odveli na helikopter, rekli su svjedoci. Njezin Instagram račun izbrisan je ubrzo nakon toga, a Latifa, poput njezine starije sestre Shamse, koja je 2000. godine neuspješno pokušala pobjeći, od tada nije viđena.

Latifin neobičan slučaj i precizno planiranje bijega postali su i predmet BBC-jevog dokumentarca ''Escape from Dubai''.

Vlasti Emirata odbacile su brojne navode o liječenju, kao i otmici princeze.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene