Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obamina deseta uzastopna pobjeda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Barack Obama pobijedio je na demokratskim predizborima u američkoj saveznoj državi Wisconsin, nanijevši deseti uzastopni poraz Hillary Clinton u njihovoj borbi za predsjedničku nominaciju stranke.

Američke TV mreže u svojim su projekcijama, temeljenim na izlaznim anketama i preliminarnim rezultatima, dodjelile pobjedu Obami, koji nakon 40 posto prebrojanih glasova ima 56 posto, a Hillary Clinton 43 posto glasova demokratskih birača.

Pročitajte i ovo Geert Wilders Završili parlamentarni izbori Antiislamski i antieuropski populist mogući novi premijer zemlje tulipana: "Nizozemska će biti vraćena Nizozemcima, tsunami azila i migracija bit će obuzdan" Natjecanje u izležavanju završilo nakon 50 dana najveće lijenčine Nakon 50 dana izležavanja u Crnoj Gori proglašeni pobjednici: "Bilo je smijeha, plača, molitvi..."

"Pobjedili smo u Wisconsinu, uz vašu pomoć pobijedit ćemo u Teksasu, osvojit ćemo nacionalnu konvenciju, pobijediti na predsjedničkim izborima i promijeniti Ameriku i svijet", rekao je Obama pred 20.000 pristaša u Houstonu u Teksasu, gdje su predizbori 4. ožujka.

Wisconsin daje 74 delegata za nacionalnu konvenciju demokrata. Prije predizbora u toj državi na sjeveru SAD-a, Obama je imao 1.276, a Clinton 1.220 delagata, od 2.025 koliko ih je potrebno za predsjedničku nominaciju.

Republikanac McCain pobijedio s lakoćom Republikanske predizbore u Wisconsinu s lakoćom je dobio senator John
McCain, osvojivši 55 posto glasova, prema 37 posto za Mikea
Huckabeeja, bivšeg guvernera Arkansasa i četiri posto za kongresnika Rona Paula.

McCain, glavni favorit za republikansku predsjedničku nominaciju kojeg je u ponedjeljak podržao i bivši predsjednik George H.W. Bush stariji, uoči Wisconsina je imao 894 delagata, prema Huckabeejevih 217, dok je za nominaciju potreban 1.191 delegat na konvenciji.

Obama i Clinton podijelili glasove bjelkinja Izlazne ankete su pokazale da je senator Obama ponovo duboko zahvatio
u biračku bazu senatorice Clinton, podijelivši glasove bjelkinja gotovo jednako s njom i postigavši dobar rezultat među radničkim glasačima.

Gospodarstvo i trgovina bili su ključne teme utrke, a čak je 70 posto birača kazalo kako su ugovori SAD s drugim državama o slobodnoj trgovni donijeli gubitak radnih mjesta u Wisconsinu.

Pitanja slobodne trgovine, poglavito ugovora NAFTA o slobodnoj
trgovinskoj zoni SAD, Kanade i Meksika, i njegovog utjecaja na gubitak radnih mjesta u SAD-u postala su središnja i u kampanji za demokratske predizbore u Ohiou 4. ožujka i Pennsylvaniji 22. ožujka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene