Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U posjetu Indiji

Obama želi obuzdati Kinu partnerstvom s New Delhijem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podrškom stalnom članstvu Indije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, američki predsjednik Barack Obama dao je znak da SAD žele stvoriti dublje partnerstvo sa New Delhijem, koje će obuzdati utjecaj sve samosvjesnije Kine, piše današnji New York Times.

Takvu podršku Indiji, Obama je izrazio u govoru pred indijskim parlamentom, koji je direktno prikazan na televiziji, unatoč razmimoilaženja dvaju zemalja oko niza pitanja, kao što su odnos prema Pakistanu, trgovinska politika, pogled na klimatske promjene i, u izvjesnoj mjeri, pristup Iranu.

>> Kineski predsjednik zamijenio Obamu

Obamino blisko prihvaćanje Indije već je izazvalo upozorenja iz Pakistana, nepouzdanog saveznika SAD u njihovom ratu u Afganistanu, koji je uputio kritike Washingtonu i New Delhiju zbog uključivanja u 'politiku sile', koja nema moralnih osnova.

Manipulacija deviznim tečajem

To će vjerojatno izazvati novu zabrinutost i u Pekingu, koji ima stare sporove u odnosima sa Indijom i koji se već glasno usprotivio američkim naporima da ojača savezništva sa azijskim zemljama, koje su na oprezu zbog rastuće moći Kine.

Bliskiji odnosi SAD i Indije, isto tako, dolaze u ključno vrijeme za Obamu, koji iz New Delhija putuje u Seul, na sastanak G20, pošto je s indijskim premijerom Manmohanom Singhom postigao suglasnost o jednom od najvećih pitanja tog skupa, odluci američkih Federalnih rezervi da u gospodarstvo upumpaju dodatnih 600 milijardi dolara.

Kina, Brazil i Njemačka su već kritizirali taj potez SAD-a, kao mjeru ravnu manipulaciji deviznim tečajem, čiji je cilj da se sruši vrijednost dolara i potakne američki izvoz. Na konferenciji za tisak u New Delhiju, Obama je branio tu mjeru i dobio podršku Singha, koji je govorio o ključnoj ulozi SAD-a u globalnoj privredi. 'Sve što stimulira rast i poduzetništvo u SAD-u, pomoći će globalnom napretku', rekao je Singh na istoj press konferenciji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene