Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Barack Obama u subotu je upozorio da se SAD nalazi u gospodarskoj krizi 'bez presedana' koja se može 'dramatično pogoršati', ako vlada hitno ne poduzme odlučnu akciju.


'Započinjemo ovu godinu i ovu administraciju usred krize bez presedana koja poziva na akciju bez presedana. Ovoga smo tjedna vidjeli više ljudi u redovima za nezaposlene, nego ikada u posljednjih 26 godina. Stručnjaci se slažu da se broj nezaposlenih može udvostručiti ako se ništa ne poduzme', rekao je Obama u svojoj prvoj radio i Internet poruci naciji od preuzimanja dužnosti. 

Vezani članci Slika nije dostupna Azijske burze su potonule, G7 umiruje financijska tržišta Slika nije dostupna CNNMoney: Europu očekuje nova financijska kriza

>> Obama s čelnicima Kongresa o poticanju gospodarstva

Pozivajući na hitnu akciju, Obama je upozorio da se 'loša situacija može dramatično pogoršati, ako se ne djeluje hrabro i brzo'. Obamina poruka naciji dio je pritiska prema Kongresu, kako bi što prije prihvatio njegov plan gospodarskih poticaja vrijedan 825 milijardi dolara.

Zastupnici republikanaca u Kongresu sve se više protive planiranom paketu poticaja zbog njegove veličine, nejasnog učinka na ublažavanje krize, a ponajviše zbog ideološkog neslaganja oko povrata poreza za radnike niskih i srednjih primanja, koje zagovaraju Obama i demokrati. 

Obama iznio pojedinosti plana

Na Obaminom sastanku s kongresnim čelnicima u petak, drugi po rangu republikanski kongresnik Eric Cantor te je ideološke prigovore prenio predsjedniku. 'U pravu ste, postoje filozofske razlike, no ja sam pobijedio i mi ćemo prevladati u tome', odgovorio mu je Obama, prema navodima šefa osoblja Bijele kuće Rahma Emanuela, kojeg u subotu citira The New York Times.

Obama je u tjednoj poruci iznio nove pojedinosti plana, ističući kako se njime previđa izgradnja više od 5.000 km elektroenergetske mreže za prijenos iz alternatvnih izvora, povećanje energetske ekonomičnosti 75 posto vladinih zgrada, te termička izolacija 2.5 milijuna kuća s kojom će prosječna zaposlena obitelj uštediti 350 dolara na grijanju.

Obama je naglasio da bi plan, kojim bi se po njegovim riječima u idućih nekoliko godina trebalo otvoriti tri do četiri milijuna radnih mjesta, Kongres trebao prihvatiti do 16. veljače, na Predsjednički dan. Planom se predviđa oko 550 milijardi dolara izdvajanja iz proračuna i oko 275 milijardi u poreznim olakšicama.

Bijela kuća je u subotu također objavila izvješće o 'Američkom planu obnove i reinvestiranja', kojim poziva na veća ulaganja u studentske zajmove, porezne olakšice od 2.500 dolara za četiri milijuna studenata te utrostručenje sredstava za znanstvena istraživanja i inovacije.