Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Barack Obama i supruga Michelle posjetiti će Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku i Češku od 31. ožujka do 5. travnja, priopćila je u četvrtak Bijela kuća.


U Velikoj Britaniji predsjednik Obama nastavit će raspravu o važnim bilateralnim i globalnim pitanjima s britanskim čelnicima te zajedno s drugim čelnicima skupine G-20, razvijenih zemalja i novih gospodarstva, raditi na rješavanju globalne financijske krize na summitu u Londonu 2. travnja, navodi se u priopćenju.

>> Obama pozvao Kongres na akciju

Vezani članci Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović na Plesu je dočekao hrvatske vojnike koji su se vratili iz Afganistana - 4 Hrvatski vojnici vratili se iz Afganistana, Milanović poručio: "Ovo je bila jako opasna misija i neće se skoro ponoviti" Hrvatski vojnici u Afganistanu - 1 Službeno završilo sudjelovanje 12. hrvatskog kontingenta u misiji u Afganistanu

Američki predsjednik će se 3. travnja bilateralno sastati s francuskim predsjednikom Nicolasom SarkozyJem i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, uoči početka summita NATO-a u francuskom Strasbourgu i njemačkom Kehlu 3. i 4. travnja. 'Predsjednik se veseli sudjelovanju na summitu NATO-a na kojem će čelnici proslaviti 60. obljetnicu pružanja mira i sigurnosti, koje je kulminiralo u ujedinjenoj Europi', navodi Bijela kuća.

U priopćenju se dodaje kako će se na summitu 'raspravljati o izazovima i strategijama za uspjeh misije NATO-a u Afganistanu i drugim pitanjima, te o predanosti da se NATO pripremi za nove prijetnje 21. stoljeća'. U priopćenju Bijele kuće ne spominje se izrijekom proširenje NATO-a i predviđeno primanje Hrvatske i Albanije u članstvo Saveza na summitu.

Obzirom na neizvjesnost pravodobne notifikacije State Departmenta o prihvatu pristupnih protokola u svim zemljama članicama, stvorenu slovenskom inicijativom za referendum, dužnosnici američke administracije ističu kako za summit očekuju 'najbolji scenarij' i primanje Hrvatske i Albanije u NATO, što snažno podržavaju, ali iz opreza ne isključuju ni drugačiji ishod.

Predsjednik Obama će nakon summita NATO-a otputovati u posjet Češkoj, koja predsjedava Europskom unijom u prvoj polovici 2009., na sumit SAD-EU 5. travnja. U Pragu će se sastati s najvišim češkim dužnosnicima i s čelnicima zemalja članica EU, kao i sa predsjednikom Europske komisije, najavljuje Bijela kuća, ističući kako će taj sastanak na vrhu poslužiti 'izgradnji snažnijeg partnerstva između SAD i EU, koje će omogućiti bolje suočavanje sa zajedničkim izazovima'.

Dolazak Obame na tri travanjska summita u Europu, najavila je i državna tajnica Hillary Clinton sudjelujući na ministarstkom sastanku NATO-a u Bruxellesu. Obamin prvi državnički posjet inozemstvu bio je u Kanadi, gdje se susreo s premijerom Stephenom Harperom. Ovoga tjedna u Washingtonu je primio britanskog premijera Gordona Browna.