Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Barack Obama doputovao je u nedjelju u nenajavljen posjet Kabulu. To je prvi posjet Afganistanu otkako je na dužnosti američkog predsjednika, kako bi s kolegom Hamidom Karzaijem razgovarao o bolnom pitanju korupcije, u zemlji u koju je poslao pojačanje s 30.000 vojnika.


Nekoliko minuta pošto je u predvečerje stupio na afganistansko tlo, Obama je helikopterom prevezen u predsjedničku palaču u Kabulu, gdje je s Karzaijem razgovarao iza zatvorenih vrata. Zatim su se dvojica predsjednika sastala s afganistanskom vladom. Obama je nakon tih razgovora rekao da je ohrabren 'napretkom' afganistanske vlade u suzbijanju krijumčarenja droge i korupcije, ali je kazao da očekuje još više od svog saveznika. Njegov glasnogovornik je kazao da će Karzai 12. svibnja boraviti u posjetu Bijeloj kući.

Vezani članci Napad u Kabulu (Foto: AFP) - 1 Krvavi napad u Kabulu: Eksplodirao traktor nakrcan eksplozivom, ubijeno 16 civila Napad u Kabulu (Foto: AFP) - 3 U talibanskom napadu u Kabulu ubijeno 14 osoba: Bombaš samoubojica ranio 145 ljudi, među stradalima i djeca

Obamin posjet je okružen velikom tajnošću iz sigurnosnih razloga. Domaćin Bijele kuće u subotu kasno navečer napustio je svoju rezidenciju u Camp Davidu, sjeverno od Washingtona i izravnim noćnim letom stigao u Afganistan. U razgovoru s novinarima u predsjedničkom zrakoplovu Air Force One, predsjednikov savjetnik je među pitanjima koja još treba riješiti spomenuo 'sustav imenovanja utemeljen na rezultatima, borbu protiv korupcije i krijumčarenja droge, kojom se financiraju pobunjenici'.

Obama je boravio u Afganistanu 2008. kao senator i kandidat za Bijelu kuću. Tada se zauzimao za povlačenje američkih vojnika iz Iraka i usmjeravanje snaga na rat u Afganistanu radi borbe s Al Kaidom. Međunarodne snage sudjeluju u ovom času u ofenzivi kako bi protjerale talibane s juga zemlje. Broj američkih i NATO-ovih vojnika u Afganistanu treba se u kolovozu povećati na 150.000.

Obama američkim vojnicima: 'Pobijedit ćemo' u Afganistanu

Predsjednik Barack Obama rekao je u nedjelju da je 'potpuno siguran' da će u Afganistanu pobijediti talibane i Al Kaidu, u govoru američkim vojnicima u zračnoj bazi Bagramu, sjeverno od Kabula. 'Znamo da su pred nama teški dani. Bit će kušnja. Sučeljeni smo s odlučnim neprijateljem. No znamo i da Sjedinjene Američke Države ne odustaju kada nešto počnu', rekao je Obama uz pljesak stotina američkih vojnika koji su ga došli slušati u prigodi neočekivana posjeta Afganistanu. 'Pobijedit ćemo zajedno s našim partnerima. U to sam potpuno siguran', dodao je.

'Ako talibani opet zauzmu ovu zemlji i ako Al Kaida bude djelovala nekažnjeno, još će veći broj Amerikanaca biti u smrtnoj pogibli. Afganistanci će izgubiti priliku za napredak i blagostanje. A svijet će biti manje siguran', kazao je Obama. 'Sve dok sam vaš glavni zapovjednik, nastojat ću da se to ne dogodi', rekao je vojnicima koji su njegov govor popratili dugim ovacijama. Afganistancima je poručio da je američka vojska 'tu' kako bi im 'pomogla da učvrste mir dobiven uz visoku cijenu'. 'Želimo izgraditi čvrste veze utemeljene na međusobnim interesima i poštovanju', dodao je Obama koji će zatim zajedno s vojnicima gledati košarkašku utakmicu u kojoj nastupaju Amerikanci i sastati se s generalom Stanleyjem McChrystalom, zapovjednikom međunarodnih snaga u Afganistanu. (Hina)