Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kemijsko oružje

Obama u Izraelu upozorio Iran i Siriju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama je, nastojeći umiriti Izrael, najvažnijeg saveznika SAD-a na Bliskom istoku, potvrdio američku odlučnost da se obuzda Iran i obećao je da će Sirija odgovarati bude li se koristila kemijskim oružjem.

Obama, koji je u Izraelu po prvi puta kao predsjednik, rekao je da je zatražio istragu je li, kako se navodi, u Siriji korišteno kemijsko oružje. Na konferenciji za tisak s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, s kojime je u prošlosti imao i zategnute odnose, Obama je izrazio skepsu spram tvrdnji da su sirijski ustanici upotrijebili kemijsko oružje i rekao da će biti odmazde ukoliko ih je koristio sirijski predsjednik Bašar al-Asad.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

>> Obama u Izraelu: Veze između nas su neraskidive

'Jasno smo rekli da bi uporaba kemijskog oružja protiv sirijskog naroda bila ozbiljna i tragična greška', rekao je Obama na konferenciji za tisak u Jeruzalemu. 'Asadov režim mora razumijeti da će odgovarati za korištenje kemijskog oružja ili ako to oružje preda teroristima', rekao je.

Obama je također izrazio želju da se nastave izraelsko-palestinski razgovori, ali nije iznio nove prijedloge niti je spomenuo gradnju izraelskih naselja na okupiranim teritorijaima, glavnim uzrokom propasti pregovora pod pokroviteljstvom SAD-a 2010. godine. On je rekao da želi saslušati obje strane prije no što se odluči kako nastaviti. Obama se u četvrtak sastaje s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

Poboljšanje odnosa s Izraelom

Obamin posjeta Izraelu velikim dijelom ima za cilj poboljšati odnose s važnim saveznikom koji se u prvom Obaminom mandatu uvrijedio kada je američki predsjednik vršio pritisak da se zaustavi gradnja naselja i nije posjetio židovsku državu. Netanyahu je, iskazujući vidno topliji odnos prema Obami, rekao da je 'potpuno uvjeren da je američki predsjednik odlučan spriječiti Iran da dođe do nuklearnog oružja'.

Izraelski premijer je rekao i da Obama sigurno razumije da Izrael 'nikada ne može svoje pravo da se brani prepustiti drugima, čak ni najvećim prijateljima', što je naznaka da Izrael ima i plan samostalnog djelovanja i napada na iranski nuklearni program. 'Dana oboje imamo pravo i sposobnost da se branimo', rekao je Netanyahu.

Obama, čija je administracija u prošlosti nastojala odvratiti Izrael od jednostranih vojnih napada na Iran, rekao je da je Netanyahu 'potpuno u pravu' u tome da se svaka zemlja ima pravo braniti. Obama je rekao da još nema puno vremena s obzirom na procjene o iranskom napretku u razvoju nuklearnog programa, ali je brzo napomenuo i 'da i dalje ima vremena da se to riješi diplomatski'. 'Pitanje je hoće li iransko čelništvo iskoristiti tu priliku', dodao je Obama.

Vječan saveznik

Ranije tijekom dana, po dolasku u zračnu luku Bena Guriona u Tel Avivu, Obama je kazao da vidi 'ovaj posjet kao prigodu da potvrdim neraskidive veze između naših naroda, da ponovim odlučnost Amerike da brani izraelsku sigurnost i da se izravno obratim narodu Izraela i vašim susjedima', rekao je.

'Naš je savez vječan, zauvijek', rekao je pri čemu je izgovorio 'Lanetzach', što je hebrejski izraz za 'zauvijek' kako bi svojoj poruci pridao težinu, piše agencija Reuters. Obama tijekom posjeta namjerava raspršiti izraelske sumnje u američko obećanje da će spriječiti Iran u razvoju nuklearnog oružja te da će spriječiti prelijevanje građanskog rata iz Sirije u regiju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene