Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik potpisao je dokument kojim se ohrabruje privatni sektor da osnuje organizacije za razmjenu informacija o cyber-napadima, ne samo između tvrtka, nego i između njih i odjela za unutarnju sigurnost, središta vladine cyber-koordinacije.


Američki predsjednik Barack Obama zatražio je u petak od Silicijske doline da zanemari nepovjerenje i surađuje sa saveznim vlastima radi zaštite SAD-a od terorističkih prijetnja, informatičkog piratstva i špijunaže.

Vezani članci Barack Obama Bivši američki predsjednik Trumpovo upravljanje krizom nazvao "krajnje kaotičnom katastrofom" Michelle Obama (Foto: AFP) Bivša prva dama pohvalila se slikom s maturalne, pa se našalili s njom: "Je li Barack vidio ovu fotografiju?"

"To mora biti zajednička misija", kazao je Barack Obama na summitu o cyber-sigurnosti u Palo Altu u Kaliforniji, u Silicijskoj dolini, pred tisuću osoba iz tvrtka u tom sektoru, sa sveučilišta, udruga za zaštitu sloboda na internetu i snaga reda.

"Vrlo važan dio naših informatičkih mreža i važnih infrastruktura u privatnom je sektoru, što znači da savezna država ne može sve napraviti sama", kazao je Barack Obama. "No, ni privatni sektor ne može to napraviti sam jer država često ima najaktualnije informacije o najnovijim prijetnjama".

Zbog napada na zračnu kontrolu, električnu mrežu, bankarske ili medicinske transakcije pojedinca na internetu jedini način djelotvorne zaštite Amerikanaca suradnja je javnog i privatnog sektora, "kao istinskih partnera", po njemu.

Konkretno, američki predsjednik potpisao je dokument kojim se ohrabruje privatni sektor da osnuje organizacije za razmjenu informacija o cyber-napadima, ne samo između tvrtka, nego i između njih i odjela za unutarnju sigurnost, središta vladine cyber-koordinacije.

Iranski vrhovni vođa Obami poslao tajno pismo

Bio bi olakšan i pristup povjerljivim informacijama o prijetnjama cyber-sigurnosti iz privatnog sektora.

No, po vlastitom priznanju, te mjere predstavljaju tek djelomičan odgovor u ograničavanju cyber-napada.

Bijela kuća želi da Kongres donese zakone kako bi se proširila razmjena informacija između snaga reda i tvrtka, kako bi se što brže i iscrpnije aktualizirala svaka korisna informacija za odbijanje napada.

No takva reforma je u bezizglednom položaju zbog različitih pogleda na pravni okvir razmjene potencijalno povjerljivih informacija o klijentima ciljanih tvrtki koji zahtijevaju imunitet u zamjenu za suradnju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook