Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je Kongresu predložio zamrzavanje plaća saveznim javnim službenicima na dvije godine, radi smanjenja ogromnog državnog deficita.


Zamrzavanjem plaća od 1. siječnja 2011. bilo bi obuhvaćeno 2,1 milijuna zaposlenika u javnim službama, a njime bi se iduće godine uštedjelo dvije milijarde dolara, a u idućih pet godina kumulativno 28 milijardi dolara.

Ukupni javni dug SAD-a 7. studenoga je iznosio 95 posto BDP-a ili 13.728 milijardi dolara, a u 2010. godini je povećan za 1.700 milijardi dolara.

'I vlada treba stezati remen'

Vezani članci Ljilja Geić, predstavnica radnika Brodotrogira Radnici trogirskog brodogradilišta kreću u prosvjed, dio ih sedam mjeseci nije dobilo pravu plaću: "Trogir bez brodogradnje će biti mrtav grad" Donald Trump Američki Senat odobrio svjedoke na suđenju Trumpu, poznati i neki novi detalji

'Teška je istina da će stavljanja pod nadzor ovoga deficita tražiti široke žrtve, a tu žrtvu moraju podijeliti i zaposlenici savezne vlade', rekao je Obama. 'Mali poduzetnici i obitelji stežu remen, pa treba i njihova vlada', dodao je Obama na konferenciji za tisak.

Ako Kongres odobri prijedlog, zamrzavanje bi spriječilo planirano povećanje plaća za 1,4 posto u 2011. za sve civilne savezne službenike.

Obamina je najava u skladu s prijedlogom dvostranačke Komisije za deficit, koja je ranije ovoga mjeseca preporučila trogodišnje zamrzavanje plaća u saveznim službama

Zamrzavanje se ne odnosi na oružane snage, ali obuhvaća civilne namještenike ministarstva obrane. Ono se također nebi primjenjivalo na osoblje Kongresa i zastupnike, koji su izglasali zamrzavanje svojih plaća u travnju.

'Mislim da je to prava stvar'

Obamina je najava u skladu s prijedlogom dvostranačke Komisije za deficit, koja je ranije ovoga mjeseca preporučila trogodišnje zamrzavanje plaća u saveznim službama, uključujući i neborbene članove vojske.

'Mislim da je to prava stvar, ljudi više ne negiraju da postoji problem ogromnog duga. Savezna vlada sada shvaća da mora poduzeti korake poput ovoga da bi smanjila deficit ili ćemo se suočiti s najpredvidljivijom gospodarskom krizom u povijesti', ocijenio je supredsjedatelj komisije Erskine Bowles.

Obamin je potez preventivan u odnosu na najave republikanaca da će smanjiti plaće i broj zaposlenih u saveznim službama nakon što iduće godine preuzmu vođenje Kongresa. (Hina)