Obavijesti Pretražite Navigacija
Dobre novosti

Obama sretan: Zatvaranje bušotine pri kraju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama je izjavio kako su nastojanja da se trajno zatvori izvor nafte u Meksičkom zaljevu gotovo pri kraju.

Američki predsjednik pozdravio je dobre novosti iz British Petroleuma, tvrtke koja je, kako je priopćila, operacijom ‘static kill’, tijekom koje se blato pumpa u izvor, uspjela trajno zatvoriti izvor nafte. To se ostvarenje naziva ‘velikim uspjehom’ jer se čini da je izvor sada ‘statičan’.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Splet loših odluka' 'Do katastrofe u Meksičkom zaljevu došlo je zbog štednje' Slika nije dostupna Eksplozija na naftnoj platformi Stanovnici Meksičkog zaljeva još uvijek osjećaju posljedice

Upumpavanje blata u izvor s plovila na površini mora počelo je u utorak kasno navečer, a trajalo je oko osam sati, dodaje se u priopćenju. Obama je pozdravio i izvješće američkih znanstvenika prema kojemu je većina sirove nafte koja je iscurila sada prikupljena ili je nestala iz Meksičkog zaljeva.

>> BP: Operacija ‘static kill’ uspješna

‘Duga borba, čiji je cilj bio zaustaviti curenje nafte konačno je pri kraju’, rekao je Obama. Najveći dio naftne mrlje istekao u Meksički zaljev uklonjen je, objavila je ranije savjetnica za energetiku predsjednika Obame, a preostala nafta ne predstavlja prijetnju.

Znanstvenici su ocijenili da oko 25 posto nafte nije zahvaćeno mjerama uklanjanja, te da će još biti nafte koju će more nanijeti na obalu, ali vlasti će se pobrinuti da to brzo očiste. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene