Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mora paziti što radi

Obama šapnuo Medvedevu: Dajte mi još malo vremena, izborna je godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na privatnom sastanku u Južnoj Koreji, američki predsjednik Barack Obama zatražio je ruskog predsjednika na odlasku Dimitrija Medvedeva da mu daju malo više vremena o odluci oko raketnog štita u Europi jer je izborna godina.

Predsjednici dviju zemalja stigli su u Seul zbog summita o nuklearnoj sigurnosti, a priliku su iskoristili i za privatni sastanak o postavljanju raketnog štita u Europi .Nakon 90-minutnog razgovora u prostoriju su pušteni i fotoreporteri koji su uspjeli zabilježiti sam kraj tog razgovora, piše CNN.

Pročitajte i ovo Barack i Michelle Obama nesreća na jezeru Utopio se osobni kuhar Baracka Obame: "Bio je voljeni član naše obitelji" Slika nije dostupna Trebaju novi pristup Zadnja ponuda više ne vrijedi: Očekuju li Iran sankcije?

'Ovo su moji zadnji izbori. Nakon njih ću imati veću fleksibilnost' rekao je Obama Medvedevu tražeći još malo 'prostora', tj. vremena da donese tu odluku jer je izborna godina. 'Razumijem. Prenijet ću tu informaciju Vladimiru', odgovorio mu je Medvedev misleći pritom na novoizabranog predsjednika Putina koji će uskoro preuzeti tu funkciju.

Ovo je pitanje vrlo škakljivo za obje strane. NATO na čelu s SAD-om imaju namjeru postavljanju raketnog sustava obrane kako bi se zaštitili od potencijalnog iranskog napada, te tvrde kako se taj sustav nikada i ni u kojem slučaju neće koristiti protiv Rusije. No, Rusi baš i nisu oduševljeni raketnim sustavom NATO-a u svojoj blizini, te tvrde da bi takvo što narušilo rusku suverenost.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, Ben Rhodes, napominje kako će, zbog trajnih nesuglasica između ove dvije zemlje, biti potrebno mnogo vremena da bi se postigao ovaj sporazum. 'Budući da je 2012. izborna godina u obje zemlje, očito je da se sada neće postići nikakav napredak. Zato su se predsjednici dogovorili kako je trenutno najbolje da prvo stručnjaci odrade svoj posao kako bi se pružio prostor za daljnju suradnju po ovom pitanju', izjavio je Rhodes.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene