Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podrška za dvogodišnji plan

Obama s čelnicima Kongresa o poticanju gospodarstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izabrani američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak se sastao s demokratskim i republikanskim čelnicima u Kongresu, kako bi osigurao podršku za svoj dvogodišnji plan jačanja posrnulog gospodarstva.

'Gospodarstvo je jako bolesno. Stanje postaje gore...Moramo djelovati odmah, kako bi prekinuli zamah sadašnje recesije', rekao je Obama novinarima na Capitol Hillu. On je dodao kako očekuje da će 'zakon potpisati ubrzo nakon preuzimanje dužnosti', odnosno 'do kraja siječnja ili početkom veljače'. Obamina predsjednička inauguracija održat će se 20. siječnja. 

Pročitajte i ovo Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom” Victoria Zinchuk U Dnevniku Nove TV Direktorica EBRD-a u Hrvatskoj o utjecaju krize na gospodarstvo: "Nemojmo se zavaravati, vidjeli smo što se događa s cijenama plina"

>> SAD: Izgubljeno dva milijuna radnih mjesta

Predsjednici Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, Obama je rekao da podržava plan gospodarskih poticaja vrijedan oko 775 milijardi dolara, rekao je jedan demokratski pomoćnik u Kongresu, prenose američki mediji.

Zakon o paketu poticajnih mjera donio bi smanjenje poreza pojedincima i poduzećima u vrijednosti od oko 300 milijardi dolara, dok je ostatak predviđenih sredstva namijenjen velikim državnim ulaganjima u obnovu dotrajale infrastrukture. Čelnik senatske većine Harry Reid izjavio je kako je Obama rekao zastupnicima da ekonomisti predlažu plan poticaja vrijedan do 1,3 bilijuna dolara, kako bi se pokrenulo gospodarstvo.

Obama je rekao kako ekonomisti predlažu pooticaj vrijedan do 1,3 bilijuna dolara kojim bi se pokrenulo goospodarstvo Obama je 'naznačio da je razgovarao s najmanje 20 ekonomista od kojih svi, osim jednoga, vjeruju da plan treba biti između 800 milijardi do 1,2 ili 1,3 bilijuna dolara', rekao je Reid. Obamin glasnogovornik Robert Gibbs potvrdio je da '800 milijardi nije daleko od gornje granice o kojoj se raspravlja'.

Obama je ranije kazao kako želi da zastupnici dovrše većinu rada na planu, uključujući i smanjenje poreza i ulaganja, do kraja siječnja ili prvog tjedna u veljači. Nancy Pelosi je rekla novinarima kako će sve strane raditi na planu s 'osjećajem hitnosti'.

Čelnik republikanske manjine u Senatu Mitch McConnell, rekao je da će uključivanje poreznih olakšica, na koje otpada oko 40 posto plana gospodarskih poticaja, biti dočekano sa 'širokim entuzijazmom republikanaca'. 'Ozračje za dvostranačku suradnju je iskreno s obje strane', rekao je McConnell, dodajući kako vjeruje da Obamu zanimaju i republikanske ideje za paket mjera.

McConnell je rekao kako je Obami predložio da se saveznim državama ponude zajmovi kao i kod sanacije finacijskog sektora. Ogromna većina od 50 američkih saveznih država suočava se s proračunskim manjkom. Republikanski čelnik u Predstavničkom domu John Boehner, izrazio je zabrinutost Republikanaca zbog ukupne većine paketa, upozorivši da će ga otplaćivati i idući naraštaji. 

Obama je imenovao i novog šefa CIA-e. Na čelo središnje američke obavještajne agencije sjest će Leon Panetta.

Prihvaćanje plana radnicima odmah donosi povećanje plaća

'To nije paket koji će otplatiti sadašnji naraštaj. Njega će otplaćivati naša djeca i unuci', rekao je Boehner. No, na pitanje očekuje li da plan poticaja bude prihvaćen u idućih šest tjedana, odgovorio je potvrdno. Ako se dvogodišnji plan prihvati, radnici će odmah dobiti veće plaće jer će pasti porezi na dohodak. Mjera bi vrijedila retroaktivno od 1. siječnja, a bračni parovi koji imaju 1.000 dolara poreznih olakšica primali bi dodatnih 40 dolara u plaćama koje dobijaju dva puta mjesečno.

Porezne olakšice za poduzeća iznosile bi više od 100 milijardi dolara, a namijenjene su onima koji zapošljavaju nove radnike i ulažu u novu opremu. Oko 77 milijardi uporabilo bi se za dulje rokove isplate naknada za nezaposlene, te za subvencioniranje zdravstvenog osiguranja za one koji su izgubili posao.

Ostala sredstva ulagala bi se u projekte koji stvaraju radna mjesta, kao što je obnova i izgradnja cesta, mostova i škola, te za dugoročne ciljeve poput programa alternativnih izvora energije. Na sastanku s čelnicima Kongresa, Obama je najavio da će predloženi paket gospodarskih poticaja biti stavljen na Internet, gdje će se moći pretraživati po predloženim projektima ili programima, i po regijama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene