Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obama tvrdi da IS slabi

'Ramadi je "taktički neuspjeh, ali ne gubimo" u sukobu s IS-om'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama rekao je da je pad iračkoga grada Ramadija u ruke Islamske države "taktički neuspjeh" te podsjetio na svoje riječi da će borba protiv islamista "trajati godinama".

'Nesumnjivo je da ćemo u sunitskim područjima morati pojačati ne samo obuku, nego i odlučnost, a moramo i sunitska plemena aktivirati više nego dosad', rekao je Obama u intervjuu koji je u utorak dao za časopis Atlantic, a prenosi ga Reuters.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dogovor s vojskom 'Mnogi se žale na SAD, ali kad trebaju pomoć, koga zovu? Zovu nas!' Slika nije dostupna You Tube uklonio video Brutalni islamisti zaprijetili američkom predsjedniku i Bijeloj kući - I to kako!

Sjedinjenim Američkim Državama ne prijeti poraz od islamista, rekao je.

"Ne, ne mislim da gubimo", odgovorio je na novinarsko pitanje.

"Riječ je o taktičkom porazu, to se ne može poreći,, iako je Ramadi već dugo ranjiv", dodao je, a prenosi France Presse. Islamska je država u nedjelju osvojila Ramadi, glavni grad pokrajine Anbara.

Obama je intervju dao u utorak, na dan kad je Islamska država zauzela i drevni sirijski grad Palmiru, što je druga važna pobjeda islamista koji šire utjecaj s obiju strana iračko-sirijske granice.

KAKVA JE SUDBINA PUSTINJSKOG BISERA - 'Ne postoje snage koje bi ih mogle zaustaviti u pokolju i uništavanju svijetske civilizacije'

Američki predsjednik drži kako IS slabi. "IS je znatno oslabio diljem zemlje", rekao je Obama i spomenuo "napredak na sjeveru i u područjima gdje sudjeluju (kurdski ratnici) pešmerge. Oni ne napreduju u dijelovima kojima dominiraju šijiti" rekao je.

Obama je najavio i dalju pomoć iračkome premijeru Haideru al-Abadiju. "Mislim da premijer Abadi iskreno želi iračku državu za sve i naša će vojska nastaviti iračkim snagama sigurnosti pružati svaku pomoć. Pružit ćemo i diplomatsku i gospodarsku pomoć kako bi se zemlja stabilizirala, "rekao je Obama. U četvrtak je i ruski predsjednik Vladimir Putin u Kremlju razgovarao s iračkim premijerom i najavio jačanje rusko-iračke vojne suradnje. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene