Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Amerikanac i Talijan koje je Al-Kaida otela uz granicu između Pakistana i Afganistana ubijeni su u američkoj protuterorističkoj operaciji u siječnju, objavila je Bijela kuća u četvrtak, dok je predsjednik Barack Obama izrazio svoju "duboku žalost" zbog tog događaja.


Operacija u kojoj su poginuli američki liječnik Warren Weinstein i talijanski humanitarac Giovanni Lo Porto rezultirala je smrću još jednog Amerikanca, zapovjednika u Al-Kaidi Ahmeda Farouqa. Još jedan američki pripadnik te terorističke mreže, Adam Gadahn također je ubijen, vjerojatno u odvojenoj operaciji, dodala je Bijela kuća.

Vezani članci Aerodrom u Kabulu Identificirani ljudi koji su padali s aviona: Zubar htio otplatiti svadbu, poginuli liječnik i afganistanski reprezentativac... Joe Biden Biden nudi velika obećanja: Stiže doba 'nemilosrdne diplomacije' nakon vojnih pogrešaka

Obama je kazao da "duboko žali zbog toga što se dogodilo" te da će SAD "izvući pouke iz te tragedije i razmisliti o promjenama koje se trebaju provesti". Dodao je da preuzima "punu odgovornost" za tu operaciju.

Zbog zajedničkih interesa Putin spreman na suradnju sa SAD-om

U priopćenju Bijele kuće također se izražava "ogromna tuga" zbog smrti talaca i dodaje da SAD ni po čemu nije mogao zaključiti da su se taoci nalazili u bazi Al-Kaide koja je bila meta operacije.

Weinstein je 2011. bio otet u Lahoreu u Pakistanu gdje je radio za američku konzultantsku tvrtku. Talijanski humanitarac Lo Porto nestao je u Pakistanu u siječnju 2012.

Bijela kuća nije objavila pojedinosti operacije, ali list Wall Street Journal prenosi da je to prvi slučaj u kojem je SAD slučajno ubio taoce u napadu bespilotnom letjelicom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook