Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zamah koji je američki predsjednik Barack Obama dobio nakon demokratske nacionalne konvencije, u kombinaciji s nekoliko pogrešnih koraka njegova republikanskog protukandidata Mitta Romneyja doveli su do toga da je američka izborna karta u ovom trenutku jako naklonjena demokratskom kandidatu, piše list San Francisco Chronicle.


Obama je nakon konvencije u deset provedenih nacionalnih anketa povećao svoju prednost na 3,1 posto u prosjeku. Ta relativno tijesna prednost na nacionalnoj razini, međutim, izgleda puno veća kada se pogleda elektorska karta po američkim saveznim državama.

Vezani članci Slika nije dostupna Assange: Obama je vuk u janjećoj koži Slika nije dostupna Ovako je izgledalo nebo iznad New Yorka nakon Obamine pobjede

Obama tako vodi u čak 11 od 12 država koje se smatraju 'izbornim bojištima'. Aktualni predsjednik po anketama u ovom trenutku može računati na 332 elektorska glasa, odnosno 62 više nego što mu je potrebno za reizbor.

>> Predviđaju li ovi rezultati Obaminu pobjedu na izborima?

Romney ima 206 elektorskih glasova, a vodi u samo dvije države u kojima je Obama pobijedio 2008. godine - Indiani i Sjevernoj Karolini. Po analitičarima, Romney bi za ukupnu pobjedu morao osvojiti osam od ranije spomenutih 12 država 'bojišta'. Trenutno mu je najveći problem Ohio u kojem nikako ne uspjeva sustići Obaminu prednost od nekoliko postotaka, koju aktualni predsjednik ne ispušta već mjesecima. A nijedan republikanski predsjednički kandidat u povijesti nije osvojio Bijelu kuću bez pobjede u toj saveznoj državi.

Usto, izborni sustav ide na ruku Obami jer ima uvjerljivu prednost u četiri od pet najmnogoljudnijih američkih saveznih država, koje u izbornom kolegiju sudjeluju s najviše glasova.

Analitičari kažu da će Romney teško do pobjede ukoliko ne učini nešto spektakularno u predstojećim debatama. 'Prva debata, 3. listopada u Denveru, mnogo će nam toga reći. Romney mora napraviti nešto strašno dobro ili Obama nešto strašno pogrešno' kako bi se okrenuo trend, kaže profesorica političkih znanosti na teksaškom sveučilištu Cindy Rugeley.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook