Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon izglasavanja

Obama potpisao Zakon o reformi zdravstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SAD-a Barack Obama potpisao je jučer izglasan Zakon o reformi zravstva.

Američki predsjednik Barack Obama u utorak potpisao zakon o reformi sustava zdravstvene skrbi, vrijednoj 940 milijardi dolara, najznačajniji socijalni zakon u posljednja četiri desetljeća u SAD-u, ostvarivši glavni unutarnjopolitički priroriet svoje administracije. 'Zakon koji potpisujem pokrenut će reforme za koje su se borili i marširali naraštaji Amerikanaca', rekao je Obama na svečanom potpisivanju zakona u Istočnoj sobi Bijele kuće, pozdravljen ovacijama oko 300 kongresnika, senatora, ministara, zdravstvenih djelatnika i građana.

Pročitajte i ovo Ilustracija, bol u trbuhu Proljev i povraćanje Haraju crijevne viroze: Iz bolnice poslali upozorenje građanima Ilustracija PILOT PROJEKT Ministarstvo najavilo veliku promjenu u zdravstvu: Tiče se svih punoljetnih građana, a uskoro bi mogla stupiti na snagu

Prema navodima dužnosnika Bijele kuće, na potpisivanje nisu pozvani oporbeni republikanski zastupnici koji nisu dali ni jedan glas za reformu zdravstva, niti demokrati koji su joj se protivili. Prije Obaminog govora, potpredsjednik Joe Biden odao mu je priznanje kao povijesnom čelniku koji je uspio ozakoniti reformu koju su beuspješno nastojali provesti brojni predsjednici, od Theodorea Roosevelta početkom 20. stoljeća, do Billa Clintona 1990-ih godina.

>> SAD: Izglasan povijesni zakon o zdravstvenoj reformi

'Mnogi su predsjednici hrabro to pokušavali, no vi ste pretvorili u stvarnost da svaki Amerikanac ima pravo na pristoju zdravstvenu skrb, prvi puta u povijesti', rekao je Biden. Zakon bi trebao proširiti zdravstvenu skrb na 32 milijuna trenutačno neosiguranih Amerikanaca. Bez osiguranja bi i dalje bilo 12 do 15 milijuna stanovnika, uglavnom ilegalnih useljenika. Obama je kazao kako će trebati četiri godine da se u cijelosti provedu neke odredbe zakona, te istakao one promjene koje stupaju na snagu ove godine, poput poreznih olakšica za oko četiri milijuna malih poduzetnika za osiguravanje radnika, zabranu osiguravajućim kućama da raskidaju police kada se osiguranici razbole i ograničavaju godišnji trošak po osiguraniku.

Također je istakao odredbu da djeca mogu ostati osigurana preko roditelja do 26. godine, ako su nezaposlena, pomoć starijim osobama za lijekove od 250 dolara, osnivanje burzi osiguranja koje trebaju ojačati konkurenciju i smanjiti cijenu premija te druge mjere. 'Zakon donosi najveće smanjenje poreza za medicinsku skrb za srednju klasu u povijesti', rekao je Obama, ističući da je zakon fiskalno odgovorna mjera jer će smanjiti proračunski deficit za 1300 milijardi dolara u idućih 20 godina. Obama je odao priznanje najzaslužnijima za prihvaćenje zakona, prije svih predsjednici Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, čelniku senatske većine Harryu Reidu, ministrici zdravstva Kathleen Sibelius i drugima.

Obama je potpisao zakon s 20 nalivpera, koja su poklonjena najzaslužnijima za njegovo donošenje, za uspomenu na uložene napore. Senat u utorak poslijepodne treba započeti raspravu o amadmanima na zakon o reformi zdravstva, koji su u Predstavničkom domu izglasani istodobno s prijedlogom zakona koji je Senat prihvatio još u prosincu 2009. Kada Senat prihvati te amandmane, oni će također ići na potpisivanje predsjedniku Obami, čime će se dovršiti zakonodavni okvir za reformu koja SAD približava univerzalnom zdravstvenom osiguranju. Budući da se, prema ispitivanjima javnog mnijenja, većina Amerkanaca protiv reformi zdravstva, Obama će u četvrtak krenuti u kampanju uvjeravanja javnosti u njezine prednosti, počev od savezne države Iowe, u kojoj je u predizbornoj kampanji 2008. prvi puta predstavio svoj program reforme. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene