Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obama optužio McCaina za ovisnost o naftnim tvrtkama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Demokratski kandidat za Bijelu kuću Barack Obama predstavio je u Michiganu svoju energetsku politiku, te u televizijskom spotu optužio svog republikanskog protivnika Johna McCaina da je u rukama velikih naftnih kompanija.

Nakon što je ismijan u posljednjim tv spotovima republikanaca, Obama je izveo protunapad i lansirao spot o odnosima McCaina i velikih naftnih kompanija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Činilo se da pada u nesvijest Američkom generalu pozlilo dok je svjedočio o ratu u Afganistanu Slika nije dostupna Nova mjera Velika Britanija će udvostručiti inspekcije na platformama

"Svaki puta kada punite spremnik svog automobila, naftne kompanije pune džepove", tvrdi se u spotu demokratskog kandidata.

"Velike naftne kompanije su do sada isplatile 2 milijuna dolara kampanji Johna McCaina".

"Nakon jednog predsjednika ovisnog o naftnim kompanijama, ne možemo si dopustiti još jednoga", tvrdi se u spotu uz prikazivanje fotografija Georgea W. Busha i Johna McCaina.

Obama je također najavio da će, ako pobijedi na izborima, u roku od deset godina okončati američku ovisnost o bliskoistočnoj i venezuelanskoj nafti. On je najavio da će usmjeriti "sve resurse" američke vlade prema promoviranju obnovljivih izvora energije, ulaganjem od 150 milijardi dolara u desetogodišnjem periodu.

Negativne reklame McCainovog tabora utjecale su na američko javno mnijenje. Nakon što je Obama 27. srpnja, po povratku s turneje po Bliskom istoku i Europi, imao prednost od devet bodova pred McCainom, nakon objavljivanja republikanskih spotova popularnost mu je drastično pala.

U petak i subotu Gallup je dvojicu kandidata izjednačio (44 posto), a u nedjelju je Obama stekao malu prednost (45 posto prema 44).

Institut Rasmussen je takođe objavio dnevnu anketu i u ponedjeljak je po prvi puta stavio McCaina ispred Obame (47 prema 46 posto).

Obama je u ponedjeljak u govoru u Michiganu, državi koju je jako pogodila ekonomska kriza, predložio korištenje američkih naftnih strateških rezervi kako bi se smanjila cijena nafte, čemu do sada nije bio sklon.

Republikanci se i dalje protive toj mjeri.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene