Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obama optužio Busha za napad u govoru u Knessetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodeći kandidat za demokratsku predsjedničku nominaciju Barack Obama je optužio predsjednika Georgea Busha da je govoreći o popuštanju diktatorima pred izraelskim parlamentom pokrenuo "lažni politički napad" usmjeren protiv njega.

Bijela kuća je opovrgnula da je opaska u Bushovu govoru pred Knessetom bio usmjeren protiv Obame, izvijestio je u četvrtak MSNBC News.

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

U govoru u Knessetu, Bush je rekao kako "neki izgleda vjeruju da treba pregovarati s teroristima i radikalima, kao da će ih neki domišljati argument uvjeriti da su cijelo vrijeme bili u krivu... mi imamo obvezu nazvati to pravim imenom - lažnim bodrenjem uz davanje ustupaka, koje je opetovano diskreditirano kroz povijest". Knneset je pljeskom pozdravio tu opasku.

Obamin stožer uzvratio je s priopćenjem u kojem je Busha optužio za politizaciju vanjske politike i vođenje politike straha.

"Žalosno je da predsjednik Bush može iskoristiti govor u Knessetu povodom 60. godišnjice neovisnosti Izraela, da bi pokrenuo lažni politički napad", kazao je u priopćenju Obama, prepoznavši se kao meta napada zbog svojih ranijih izjava da bi kao predsjednik bio spreman pregovarati sa svima, uključujući i neprijatelje SAD-a.

"George W. Bush zna da ja nisam nikada podržao dogovore s teroristima, a predsjednikova iznimna politizacija vanjske politike i politika straha ne čini ništa da bi osigurala Amerikance ili našeg čvrstog saveznika Izrael", naglasio je Obama.

Bijela kuća opovrgla je povezanost predsjednikovih komentara s Obamom.

"To nije tako. Svi koji to pratite znate da postoje mnogi koji su predlagali taj tip pregovora s ljudima, za koje predsjednik Bush misli da ne treba razgovarati", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino u Izraelu.

Dodala je kako oni koji se natječu za političku dužnost, nekada misle da se svijet vrti oko njih, što "nije uvijek točno i nije točno u ovome slučaju".

Ukazujući na primjere nekadašnje američke diplomacije prema Sovjetskom Savezu i Kini, Obama je u više navrata izjavljivao da bi kao predsjednik osobno pregovarao s Iranom, te ponudio gospodarske poticaje i normalizaciju odnosa ako bi iranski čelnici prekinuli svoj nuklearni program i podršku teroristima. Istodobno je naglasio, kako bi snažno odbacio iranski razvoj nuklearnog oružja, antisemitsku retoriku i potporu teroristima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene