Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Službeno nominiran za kandidata

Obama: Nisam rekao da će put biti lagan, ali smo na tom putu skupa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Barack Obama poručio je svojim sunarodnjacima na konvenciji demokratske stranke da se njihovi problemi mogu riješiti ako mu daju još jedan mandat u Bijeloj kući.

'Ameriko, znaj: Naši se problemi mogu riješiti. Na naše izazove ima odgovora. Put koji vam nudimo je možda teži, ali vodi u bolju budućnost. Pozivam vas da je prihvatite', poručio je Obama, prihvativši nominaciju svoje stranke za predsjednika Sjedinjenih Država u govoru pred tisućama demokratskih delegata u Sjevernoj Karolini i desecima milijuna Amerikanaca koji su njegov govor gledali pred malim ekranima. Dodao je kako nikad nije rekao da će put za izlazak iz krize biti lagan, ali da će sve poteškoće na tom putu prevladati skupa.

U svom je govoru nastojao povratiti magiju i entuzijazam među biračima koji ga je prije četiri godine doveo u Bijelu kuću.

'Vi nećete birati između dvojice kandidata i dviju stranaka. Imat ćete izbor između dviju temeljno različitih vizija budućnosti', rekao je Obama, osudivši politiku svog protukandidata Mitta Romneyja za kojeg je usvrdio da ga nije brige za obične Amerikance i da samo želi pogodovati bogatima, bankarima i energetskim kompanijama.

'Neću tražiti da se obitelji iz srednje klase odreknu svojih poreznih odbitaka za vlasništvo nad kućama kako bi platio još jedno smanjenje poreza milijarderima. Nikada neću pretvoriti Medicare u vaučer. Nijedan Amerikanac ne bi smio potrošiti svoje zlatne godine na milosti osiguravateljskih kompanija', rekao je Obama, kritizirajući planove Romneyja i njegova potpredsjedničkog kandidata Paula Ryana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Živahno u SAD-u Prvi put u 150 godina republikanci izglasali opoziv ministra, demokrat će zamijeniti lažljivca u Kongresu Slika nije dostupna Sve manje 'lajkova' Pratite uživo kako Romneyju pada popularnost!

>> Obama službeno kandidat demokrata

Obama je obećao udvostručenje američkog izvoza do kraja 2014. i otvaranje jednog milijuna novih radnih mjesta u proizvodnji do 2016. godine. Uvoz nafte namjerava prepoloviti do 2020. godine.

'Neću se pretvarati da je put koji nudim lak ili brz. Nikad nisam. Niste me izabrali da vam govorim što želite čuti. Izabrali ste me da govorim istinu', kazao je Obama. 'A istina je da će trebati više od nekoliko godina da se riješe problemi koji su se gomilali desetljećima', nastavio je i zatražio strpljenje za rješavanje problema visoke nezaposlenosti, trenutno od 8,3 posto, koja mu je uz spori oporavak ekonomije najveći problem u predizbornoj kampanji.

Romneyja i Ryana opisao je kao novake u vanjskoj politici, a bivšeg guverenera Massachusettsa posebno je osudio za njegove izjave o Rusiji i Britaniji. 'Ne možete nazvati Rusiju našim najvećim neprijateljem osim ako u vremeplovu niste zaostali u Hladnom ratu. Niste spremni za diplomaciju tijekom posjeta Olimpijskim igrama uvrijedite našeg najbližeg saveznika', kazao je Obama.

Rekao je i da klimatske promjene 'nisu mit', odgovarajući tako na prozivke republikanskih čelnika i naglasio da i dalje namjerava raditi na smanjenju ugljikove emisije i zaštiti planeta. 'Imamo više suša, poplava, požara - to nije šala. To je prijetnja budućnosti naše djece. A vi nešto možete poduzeti po tom pitanju na ovim izborima', kazao je.

'Priznajem da su se vremena promijenila otkad sam prvi put govorio na ovoj konvenciji. Vremena su se promijenila, i ja sam', rekao je na kraju. 'Ako sada okrenete leđa, ako podlegnete tom cinizmu da promjena za koju smo se borili nije moguća, znajte da onda do te promjene neće ni doći', zaključio je.

'Prihvaćam vašu nominaciju za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država', kazao je na oduševljenje okupljenih delagata, nakon čega su mu se na pozornici pridružili supruga Michelle i dvije kćeri koje su govor slušale iz prvog reda.

Prije njega na pozornici je bio potpredsjednik Joe Biden koji je također formalno prihvatio nominaciju za još jedan mandat. Obamu je nazvao čovjekom velika srca i željezne kralježnice kada je u pitanju donošenje teških odluka. Kazao je da mu je duboko lojalan i nazvao ga braniteljem Amerike, radničke i srednje klase i to ilustrirao izjavom: 'Zahvaljujući Obaminim potezima, zahvaljujući odlučnosti radničke klase i hrabrosti naših specijalnih snaga, danas možemo ponosno reći: Osama bin Laden je mrtav, a General Motors živ'.

Veliko oduševljenje okupljenih na demokratskoj konvenciji, završenoj Obaminim govorom nakon trodnevna okupljanja, u četvrtak je izazvala i bivša kongresnica Gabrielle Giffords, koja je bila teško ranjena u pucnjavi na predizbornom skupu u Tucsonu u siječnju 2011. godine.

Dašak glamura među delegate na konvenciji donijeli su pjevači Marc Anthony, koji je izveo američku himnu, i Mary J. Blige te glumice Scarlett Johansson i Eva Longoria koje su održale kraće govore.

Demokrati su planirali da Obama svoj završni govor održi na stadionu u Charlotteu koji može primiti 75 tisuća gledatelja, ali je loše vrijeme prisililo organizatore da ostanu u dvorani Time Warner Cable Areni u kojoj se okupilo 20 tisuća ljudi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene