Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahtjeva jasnu odluku

Obama: Mubarak treba poslušati prosvjednike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama ocijenio je da njegov egipatski kolega treba povesti računa o zahtjevima prosvjednika koji traže njegov trenutačni odlazak, ali nije izrijekom pozvao Mubaraka da dade ostavku.

Egipatski predsjednik 'treba poslušati što ljudi traže i donijeti jasnu, konstruktivnu i ozbiljnu odluku', rekao je Obama na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s kanadskim premijerom Stephenom Harperom u Washingtonu.

Pročitajte i ovo Izbori, ilustracija Traži šefa kampanje Promijenio ime u Doslovno Bilo Tko Drugi i ušao u izbornu utrku: "Mogli ste odabrati bolje!" Slika nije dostupna Plan za oporavak gospodarstva Obama najavljuje porast zapošljavanja

'Mislim da predsjednik Mubarak vodi brigu o svojoj zemlji. Ponosan je, ali je i domoljub', dodao je američki predsjednik, natuknuvši kako bi njegov odlazak bio poželjan, ali ga nije otvoreno zatražio. Obama je usto kazao da su počeli 'pregovori' o političkoj tranziciji u Egiptu, nakon 11 dana prosvjeda protiv režima i osudio je primjenu sile prema prosvjednicima i novinarima.

>> Prosvjedi se nastavljaju, policijski sat skraćen

>> ElBaradei: Ako narod bude želio kandidirat ću se na izborima

Iz tih pregovora proizlazi da Egipćani moraju utvrditi pojedinosti političke tranzicije koja će se provesti u toj zemlji, dodao je Obama. SAD s egipatskim dužnosnicima razgovara o mogućnosti Mubarakova brzog odlaska i o prijenosu ovlasti na prijelaznu vladu koju predvodi potpredsjednik Omar Sulejman, piše u četvrtak New York Times.

'Protivimo se nasilju kao odgovoru na krizu', rekao je Obama, upozorivši na primjenu sile prema prosvjednicima i novinarima koju je ocijenio 'neprihvatljivom'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene