Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Barack Obama ocijenio je da njegov egipatski kolega treba povesti računa o zahtjevima prosvjednika koji traže njegov trenutačni odlazak, ali nije izrijekom pozvao Mubaraka da dade ostavku.


Egipatski predsjednik 'treba poslušati što ljudi traže i donijeti jasnu, konstruktivnu i ozbiljnu odluku', rekao je Obama na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s kanadskim premijerom Stephenom Harperom u Washingtonu.

Vezani članci Slika nije dostupna Hospitaliziran je bivši američki predsjednik George H.W. Bush Slika nije dostupna Obama najavljuje porast zapošljavanja

'Mislim da predsjednik Mubarak vodi brigu o svojoj zemlji. Ponosan je, ali je i domoljub', dodao je američki predsjednik, natuknuvši kako bi njegov odlazak bio poželjan, ali ga nije otvoreno zatražio. Obama je usto kazao da su počeli 'pregovori' o političkoj tranziciji u Egiptu, nakon 11 dana prosvjeda protiv režima i osudio je primjenu sile prema prosvjednicima i novinarima.

>> Prosvjedi se nastavljaju, policijski sat skraćen

>> ElBaradei: Ako narod bude želio kandidirat ću se na izborima

Iz tih pregovora proizlazi da Egipćani moraju utvrditi pojedinosti političke tranzicije koja će se provesti u toj zemlji, dodao je Obama. SAD s egipatskim dužnosnicima razgovara o mogućnosti Mubarakova brzog odlaska i o prijenosu ovlasti na prijelaznu vladu koju predvodi potpredsjednik Omar Sulejman, piše u četvrtak New York Times.

'Protivimo se nasilju kao odgovoru na krizu', rekao je Obama, upozorivši na primjenu sile prema prosvjednicima i novinarima koju je ocijenio 'neprihvatljivom'. (Hina)