Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dječak vraćen u Rusiju

Obama i Medvedev za zajednička pravila oko usvajanja djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednici Barack Obama i Dmitri Medvedev izrazili su, na kraju posjeta ruskog predsjednika Bijeloj kući, svoju potporu utvrđivanju zajedničkih pravila vezanih uz proces usvajanja djece, osjetljivo pitanje koje se ovoga proljeća postavilo između dvije zemlje.

Moskva je početkom travnja zaustavila proces usvajanja ruske djece u američkim obiteljima dok dvije zemlje ne postignu sporazum o tom pitanju, nakon incidenta u kojemu je jedan ruski dječak bio sam zrakoplovom vraćen u Rusiju jer ga njegova nova američka majka više nije željela.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas rata Kakva je sudbina ukrajinske djece deportirane u Rusiju? "Ti si Rus i govoriš ruski. Zaboravit ćeš sve što je bilo i počinješ novi život" Posvojiteljska obitelj - 1 Još nema rezultata USKOK-a Prošla je godina dana od uhićenja posvojitelja u Zambiji: "Mi i danas ne znamo je li legalno posvojiti dijete iz Konga"

>> Posvojeno dijete vratila s porukom 'ne želim ga'

Početkom travnja američka bolničarka Torry Hansen vratila je dječaka Artioma samog zrakoplovom u Rusiju pravdajući se da osmogodišnji dječak ugrožava odnose u kući svojih posvojitelja. Tridesetdvogodišnja Terry navela je tada, opravdavajući svoj postupak, da je Artiom, usvojen sedam mjeseci ranije, ‘nasilan’ i ‘mentalno nestabilan’. Ova je afera izazvala buru negodovanja u ruskoj javnosti.

U zajedničkom priopćenju predsjednici Obama i Medvedev naveli su da su ‘uvjereni kako svako dijete ima pravo rasti u obiteljskom okruženju, u ozračju sreće, ljubavi i razumijevanja’.

‘Tragični incidenti oko usvojene djece između naših dviju zemalja, koje su izazvali roditelji posvojitelji, ukazuju na važnost osiguranja čvrste zaštite prava, sigurnosti i dobrobiti usvojene djece’, navela su dvojica čelnika. ‘Došlo smo do zaključka da je potrebno postići bilateralni sporazum usmjeren na suradnju dviju zemalja u procesu usvajanja’, dodali su.

Američki i ruski stručnjaci zajedno rade na tome da se uspostavi čvršći pravni okvir za usvajanje, a dvojica predsjednika složila su se da je potrebno učiniti sve da on što prije stupi na snagu. Prema službenoj statistici, američke obitelji usvojile su tijekom 2008. godine više od 1.770 siročadi iz Rusije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene