Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik u izgnanastvu

OAS suspendirao Honduras zbog državnog udara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Organizacija američkih država suspendirala je Honduras iz članstva nakon što je privremena vlada te zemlje odbila vratiti na vlast predsjednika Manuela Zelayu koji je prošloga vikenda zbačen vojnim udarom.

OAS je poduzeo rijedak korak da suspendira jednu od svojih članica na sastanku u Washingtonu nakon što je honduraška privremena vlada odbacila ultimatum OAS-a da vrati na položaj Zelayu. Zelayu, ljevičara koji je došao na vlast 2006. i trebao završiti mandat 2010., zbacila je vojska i poslala ga u izgnanstvo prošle nedjelje nakon spora oko ograničenja predsjedničkog mandata. Suspenzija je odmah stupila na snagu prema rezoluciji koja je pročitana na specijalnom zasjedanju u subotu kasno navečer.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pripremali državni udar U petak presuda u procesu protiv 365 turskih časnika Slika nije dostupna Pokušaj državnog udara Madagaskar: Premijer tvrdi da je stanje je pod kontrolom

Suspenzija članstva u OAS-u može otežati pristup kreditima regionalne Interameričke banke za razvitak Hondurasu koji je treća po siromaštvu zemlja u obje Amerike nakon Nikaragve i Haitija. IADB je prošlog tjedna priopćio kako je suspendirao zajmove Hondurasu zbog državnog udara. Honduras, izvoznik kave i tekstila, je tek druga zemlja suspendirana iz članstva glavnog diplomatskog tijela zapadne hemisfere poslije Kube 1962. nakon što je Fidel Castro poveo zemlju prema komunizmu u godinama iza njegove revolucije 1959.

>> 'Sutra se u Honduras vraćam kao predsjednik'

Zelaya, bogati poslovni čovjek koji je sve više naginjao ulijevo nakon što je došao na vlast, zbačen je prošle nedjelje. Uznemirio je vladajuće krugove, uključujući i njegovu vlastitu Liberalnu stranku, kako tvrde kritičari ilegalnim pokušajem da ukloni ograničenje predsjedničkog mandata i sebi, protivno ustavu, pokušao omogućiti još jedan predsjednički mandat te uspostavljanjem bliskijih odnosa s ljevičarskim venezuelanskim predsjednikom Hugom Chavezom.

SAD, europske zemlje i Zelayini ljevičarski saveznici osudili su prevrat koji je izazvao najtežu političku krizu u Središnoj Americi u posljednjih nekoliko desetljeća. Privremena vlada je izjavila kako je legalno uklonila s vlasti predsjednika nakon što je on prekršio ustav. Glavni tajnik OAS-a Jose Miguel Insulza je specijalnom zasjedanju ranije rekao kako Honduras treba suspendirati nakon što su privremene vlasti odbacile zahtjev OAS-a da do subote vrate na položaj Zelayu. Privremena vlada Hondurasa odbacila je zahtjev OAS-a i objavila kako istupa iz ove organizacije. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene