Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Agencija za nuklearnu sigurnost zatražila je od direktora JP Nuklearni objekti Srbije hitno izvješće o incidentu u institutu Vinča, javljaju mediji u Srbiji.


'Agencija je zatražila hitno izvješće od direktora JP NOS o tom događaju. Nakon toga ćemo naložiti inspekcijski nadzor nad provođenjem mjera nuklearne sigurnosti i mjera zaštite od zračenja u JP Nuklearni objekti Srbije, kojim bi se utvrdile činjenice i poduzeli sljedeći koraci', rekla je direktorica Agencije Mirjana Radenković za beogradsku Politiku.

Vezani članci Ilustracija NATO pozvao Kosovo da smanji napetost sa Srbijom: "3800 pripadnika KFOR-a će biti na oprezu" Sukob na Kosovu EU i SAD oštro osudili sukobe na Kosovu: "Ovakve aktivnosti imat će posljedice po naše bilateralne odnose"

>> Je li u Srbiji izbjegnuta nuklearna katastrofa?

Na pitanje koji su propisi prekršeni kašnjenjem od sedam dana, jer su nadležne institucije, pa i Ministarstvo unutrašnjih poslova, o incidentu obaviješteni tek 25. travnja, tjedan nakon što se dogodio izgred, direktorica Agencije je pojasnila kako 'u skladu s Pravilnikom o obavljanju nuklearne aktivnosti, ukoliko su prekršeni uvjeti i ograničenja iz licence za nuklearnu aktivnost, obveza nositelja licence je odmah izvjestiti agenciju'.

'U ovom slučaju naložit ćemo utvrđivanje svih činjenica putem inspekcijskog nadzora', rekla je Mirjana Radenković.

Podsjetimo, prije tjedan dana radnici Instituta su bili ozračeni vadeći iz bazena radioaktivne šipke. (Agencija VLM)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju