Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prekinuli mobilne mreže i internet

Najveća europska nuklearna elektrana pala u ruke Rusa, čelnik agencije za atomsku energiju: ''Iznimno sam zabrinut''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaposlenici nuklearne elektrane u Zaporižju u Ukrajini i dalje upravljaju radom elektrane, ali ona je pod kontrolom zapovjednika ruske vojske koja ju je prošli tjedan zauzela, objavila je u nedjelju IAEA, citirajući ukrajinskog regulatora.

"Iznimno sam zabrinut", kazao je u priopćenju čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi, te dodao da su ruske snage prekinule rad pojedinih mobilnih mreža i interneta, zbog čega je komunikacija s elektranom otežana.

Regulator u Ukrajini objavio je da se suočava s velikim problemima kada želi kontaktirati s osobljem u toj nuklearnoj elektrani. No, potvrdio je da su razine radijacije normalne.

"Upravi i osoblju mora biti omogućeno izvršavati prijeko potrebne poslove u stabilnim uvjetima bez nepotrebnih vanjskih smetnji i pritiska", naglasio je Grossi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iz minute u minutu Nove Putinove prijetnje Zapadu, zbog njegova zakona iz Rusije bježi sve veći broj kompanija: Među njima i popularni streaming servis

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tvrdi jedan od pregovarača Ukrajina pred velikim preokretom? Ne žele pregovarati o teritorijalnom integritetu, ali možda su korak bliže Putinovim željama

IAEA je dodala da se sada od ukrajinskog osoblja elektrane zahtijeva da za svaku operaciju traže odobrenje od Rusa.

Ruski tenkovi pucali su u petak po toj ukrajinskoj nuklearnoj elektrani, najvećoj u Europi, izazvavši strahove o budućoj nuklearnoj katastrofi.

Napad nije oštetio vitalne instalacije i njezina nuklearna sigurnost nije bila ugrožena, po ukrajinskim vlastima i IAEA.

Rusi su potom preuzeli kontrolu nad tom nuklearnom elektranom koja se nalazi se u južnoj Ukrajini, na rijeci Dnjepru, 525 kilometara od Černobila.

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene