Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Novu pojavu slinavke i šape uzrokovao 'isti soj' virusa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novu pojava bolesti slinavke i šapa u Velikoj Britaniji 'vjerojatno' je uzrokovao isti soj virusa kao i veliku prošlomjesečnu pojavu te bolesti, reklo je ministarstvo okoliša, prehrane i poljoprivrede.

Zaražena stoka u posljednjem izbijanju bolesti dolazi s farme udaljene samo 15 kilometara od vladinog laboratorija u Pirbrightu u okrugu Surrey odakle je, vjeruje se, virus i pobjegao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zaustavljena epidemija slinavke i šapa u Velikoj Britaniji Slika nije dostupna Još jedan slučaj slinavke i šapa na jugu Engleske

Novi slučaj slinavke i šape potvrđen je u srijedu, samo pet dana nakon što je vlada ukinula ograničenja i proglasila područja Surreya čistim od bolesti.

Britanske je vlada u srijedu uvela zabranu transporta žive stoke na nacionalnoj razini a oko farme u Eghamu, Surrey, postavila zonu zabrane pristupa od 15 kilometara. 

>> U Britaniji ponovno slinavka i šap

Na farmi u Eghamu u srijedu je odmah usmrćeno 20 goveda, a nastavilo se s daljnjim preventivnim usmrćivanjem stoke.

Stručnjaci kažu kako bi otkriće da je isti soj odgovoran za pojavu bolesti 'uništilo' strategiju vlade u borbi protiv slinavke i šapa jer inkubacija traje do 21 dan.

Pojava bolesti u kolovozu u kojoj je usmrćeno 600 životinja otkrivena je 3. kolovoza, a službeno je proglašena gotovom prošlog petka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene