Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najnovija tehnologija joj spasila život

Novorođenče preživjelo 20 minuta bez kisika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je njezina majka zbog moždanog udara preminula na putu do bolnice u Phoenixu, malena Chastilin Ramirez bez kisika je bila punih 20 minuta. Život joj je spasio novi uređaj koji smanjuje temperaturu mozga.

'Bila je bez kisika 20 minuta, možda i više', kazala je liječnica Dječje bolnice u Phoenixu Christina Carballo. Liječnici su malenu iz tijela mrtve majke izvadili carskim rezom. Životne funkcije su joj bile gotovo na minimumu pa joj nisu davali previše šansi za preživljavanje. 'Mislili smo da se neće izvući. Jedino što nam je preostalo je bilo korištenje najnovije tehnologije', kazala je dr. Carballo za televizijsku postaju abc15.

Pročitajte i ovo Ilustracija određen pritvor Majka šestomjesečnom djetetu davala lijek za shizofreniju: "Dobivalo je napade, bilo je u stanju katatonije, doslovno kao biljka" Slika nije dostupna Potres u Turskoj Čudo nakon gotovo dva mjeseca! Pronađena mama bebe koja je bila zatrpana ispod ruševina

Nakon malo nade - čudo

Kako bi spriječili da otrovi iz oštećenih stanica mozga uslijed pomanjkanja kisika prijeđu i na druge dijelove bebina mozga liječnički tim odlučio je upotrijebiti tzv. 'hladnu kapu' koja snižava temperaturu mozga. 'To usporava cijeli metabolizam', pojasnila je liječnica. Chastilin je 'hladnu kapu' na glavi imala 72 sata. Jedino što su liječnici mogli bilo je čekati i vidjeti hoće li to uroditi plodom. 'I dalje se ništa nije događalo. Bila je na aparatima i nije se micala. Pretpostavili smo da joj je mozak ipak umro. Njezinom ocu Mauriliu Rodriguezu smo već rekli da se vjerojatno neće izvući i da se mora pripremiti na to da će možda morati odlučiti da li da je skinemo s aparata za održavanje na životu', kazala je dr. Carballo. Ipak, odlučili su pričekati još 24 sata i tada ponovno provjeriti moždanu aktivnost malene Chastilin. I tada se dogodilo čudo. Malena je počela reagirati - samostalno disati, sisati, stiskati ručice i gledati oko sebe. 'Njezina moždana aktivnost je kao i u svakog drugog novorođenčeta', kazala je presretna liječnica.

Dolazak kući

Samo nekoliko dana nakon što su pokopali njezinu majku obitelj će je napokon odvesti kući, gdje je čeka još petero braće i sestara. 'Svi smo presretni da je sve u redu i da će nam se napokon pridružiti', kazala je njezina 14-godišnja sestra Jessica.

Liječnici priznaju kako su iznenađeni i impresionirani s bebinim napretkom nakon što upotrebe 'hladne kape'. 'Dobili smo mogućnost dati joj drugu priliku za normalan život. Prije ove nove tehnologije nismo imali tu mogućnost', kazala je dr. Carballo te dodala da će Chastilin prvo vrijeme ipak često dolaziti na preglede i provjere, no i da očekuju da će sve biti u najboljem redu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene