Pete Hoekstra (Foto: AFP)
Pete Hoekstra (Foto: AFP) Foto: Afp

Američki veleposlanik u Nizozemskoj propisno se osramotio kada je pokušao izbjeći odgovor na novinarsko pitanje.


Prvog dana u u uredu američkog veleposlanstva u Nizozemskoj Pete Hoekstra suočio se s neugodnim novinarskim pitanjima o nekim svojim prijašnjim izjavama. On je, naime, 2015. rekao da islamski pokret u Europi stvara kaos te sugerirao da ekstremisti u Europi pale političare i automobile.

Vezani članci Strane bolnici u Zagrebu tražile hrvatski zdravstveni kadar (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Njemačka agencija u lovu na hrvatske radnike: "Počinje se s plaćom od 3000 eura bruto i onda se to svake godine povećava" Prijetnja smrću (Foto: AFP) Novinari istraživali aktivnosti tajne skupine ruskih plaćenika, pa primili prijetnje

Na prvoj konferenciji za novinare u Nizozemskoj pitali su ga oko tih navoda za koje je kasnije rekao da su ''lažne vijesti''. Međutim, sam je sebe opovrgnuo u priopćenju prošle godine izjavom: ''Imao sam određene primjedbe 2015. I žalim zbog izmjene tijekom intervjua u emisiji 'Nieuwsuur'. Molim vas prihvatite moju ispriku.''

Izjava iz 2015. oko koje se sporio u navedenoj emisiji glasila je: ''Islamski pokret je došao do razine u kojoj je Europa u kasou. Kaos u Nizozemskoj, automobili se spaljuju, političari se spaljuju i da, postoje zone u koje se ne smije ući u Nizozemskoj''.

Tijekom konferencije za novinare nakon preuzimanja dužnosti veleposlanika u Haagu novinarima je rekao da se ne želi baviti tom temom. Unatoč tome, nizozemski su novinari inzistirali na objašnjenju i informaciji koji je to političar u njihovoj zemlji spaljen zadnjih nekoliko godina, piše Guardian.

Kako nije želio odgovoriti od novinara dobio komentar: ''Ovo je Nizozemska, morate odgovoriti na pitanja''.