Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči pokopa ubijenog generala

Novi zračni napad u Iraku, ima poginulih i ranjenih: Koalicija pod američkim vodstvom - "Nismo mi"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Eskalacija između Sjedinjenih Država i Irana nastavila se u subotu novim američkim napadom na proiranske snage u Iraku, uoči pokopa iranskoga generala Kasema Sulejmanija, prenose agencije.

Kako navodi AFP, ubrzo nakon što je američki predsjednik Donald Trump ustvrdio da ne želi rat s Iranom, američke su snage ponovno izvele zračni napad u Iraku. U napadu na konvoj Jedinica narodne mobilizacije, proiranske paravojne skupine, sjeverno od Bagdada "bilo je poginulih i ranjenih", izvijestio je policijski izvor.

Kako prenosi Reuters, u napadu je poginulo šest osoba, a tri su ranjene, izvijestili su irački vojni izvori. Dva od tri vozila iz konvoja su izgorjela. Prema istom izvoru, napad se dogodio nešto poslije 13 sati po mjesnom vremenu.

Koalicija tvrdi da nisu izveli napad

Koalicija pod američkim vodstvom koja se bori protiv Islamske države priopćila je u subotu da oni nisu izveli nijedan zračni napad u blizini kampa Taji sjeverno od Bagdada. "ČINJENICA: koalicija @cjtfoir proteklih dana nije izvela zračni napad u blizini kampa Taji (sjeverno od Bagdada)", napisao je glasnogovornik na Twitteru.

Reuters je u subotu prenio, pozivajući se na iračke vojne izvore, da je u napadu na Snage narodne mobilizacije u blizini kampa Taji poginulo šest osoba, te da su tri osobe ranjene, a iračka je televizija izvijestila da su posrijedi američki zračni napadi.

Napad osudili i demokrati

Demokratski predsjednički kandidati osudili su zračni napad u kojemu je ubijen iranski general Kasem Sulejmani, ocjenjujući da je odluka predsjednika Donalda Trumpa bila nepromišljena te da bi mogla uvući Sjedinjene Države u novi rat na Bliskom istoku. "Predsjednik Trump bacio je dinamit u bačvu baruta", rekao je bivši potpredsjednik Joe Biden. U sklopu njegove kampanje objavljen je oglas u trajanju od 30 seknudi u kojemu se Bidena prikazuje kao "iskušanog i pouzdanog", a Trumpa kao "nepouzdanog i nestabilnog" predsjednika.

"Na rubu smo još jednoga rata na Bliskom istoku", rekla je američka senatorica Elizabeth Warren iz redova liberala. "Nismo ovdje slučajno. Ovdje smo jer su nas ovamo gurali nepromišljeni predsjednik, njegovi saveznici i administracija."

Dramatična eskalacija sukoba

Ubojstvo Sulejmanija, kojega se smatralo drugom najmoćnijom osobom u Iranu, izazvalo je dramatičnu eskalaciju sukoba na Bliskom istoku između Irana i Sjedinjenih Država i njihovih saveznika. Dugotrajan sukob mogao bi utjecati na izbore u kojima su dosad dominirala unutarnja pitanja, poput zdravstvene skrbi i novca u politici, rekli su stratezi.

Dok bi to mogao biti plus za vodeće demokratske kandidate poput Bidena, koji je naglašavao svoje vanjskopolitičko iskustvo, slabije poznati kandidati mogli bi teže doći do riječi. "U redovima demokrata najveće bi koristi mogla imati prva četiri kandidata", rekao je demokratski strateg Steve Elmendorf, misleći na Bidena, Warren, američkoga senatora Bernieja Sandersa i Petea Buttigiega, bivšega gradonačelnika South Benda u Indijani. "Nitko iza njih neće imati izgleda promijeniti utrku", rekao je Elmendorf, Buttigiegov pristaša.

Demokratski kandidati prvi će put izići pred birače za mjesec dana, 3. veljače, kada u Iowi počne utrka za predsjedničke nominacije. Ankete pokazuju da se Amerikanci općenito protive svakoj američkoj intervenciji u inozemstvu. Prošlogodišnja anketa Chicago Councila pokazala je da samo 27 posto Amerikanaca vjeruje da vojne intervencije mogu učiniti Sjedinjene Države sigurnijima, a gotovo pola ih je reklo da mogu narušiti sigurnost zemlje. "Postoje ozbiljna pitanja o tome kako je donesena ta odluka i jesmo li spremni na posljedice", rekao je Buttigieg, bivši mornarički pričuvni časnik koji je služio u Afganistanu.

"Cilj napada odvratiti napade na Amerikance"

Trump je rekao da je cilj napada bilo odvratiti napade na Amerikance. Njegovi kolege republikanci hvalili su predsjednika jer je Americi vratio snagu i vodstvo. "U trenutku kada demokrati vode proces izglasavanja nepovjerenja predsjedniku, nema ništa loše u tome da pokaže snagu i odlučnost kada je suočen s prijetnjom izvana", rekao je republikanski strateg Ron Bonjean, blizak Bijeloj kući.

Premda demokrati jednoglasno osuđuju Trumpovu odluku, njihove su reakcije donekle različite. Biden i Buttigieg rekli su da su Sulejmanija doživljavali kao prijetnju sigurnosti, kao osobu koja je ponekad izazivala kaos na tom području, dok Sanders i Warren o njemu govore neutralnijim tonom i njegovu pogibiju nazivaju "ubojstvom". "Moramo ulagati u potrebe američkoga naroda, a ne trošiti bilijune dolara na beskonačne ratove", rekao je Sanders u Anamosi (Iowa) gdje boravi u sklopu kampanje.

Američkoj vojnoj intervenciji usprotivila se i zastupnica i veteranka iračkoga rata Tulsi Gabbard, rekavši da je napad pokazao da se SAD moraju "odmah izvući iz Iraka i Sirije".  "To je jedini način na koji ćemo spriječiti da budemo uvučeni u taj kaos i sve dublje u rat s Iranom", napisala je na Twitter, koristeći hashtag #WWIII.

Tisuće žaluju za Sulejmanijem

Tisuće ljudi okupile su se u subotu u Bagdadu uoči pogrebne povorke u znak žalosti za ubijenim iranskim vojnim zapovjednikom Kasemom Sulejmanijem te iračkim vođom milicije Abu Mahdijem al Muhandisom i ostalima koji su poginuli u američkom zračnom napadu u Iraku. Napad na bagdadsku zračnu luku u petak, koji je naredio američki predsjednik Donald Trump, velika je eskalacija u "neobjavljenom ratu" na Bliskom istoku između Irana i SAD-a i američkih saveznika, uglavnom Izraela i Saudijske Arabije.

Sulejmani je najistaknutiji iranski vojni zapovjednik i arhitekt njegova rastućeg utjecaja na Bliskom istoku. Muhandis je zamjenik zapovjednika iračkih Narodnih snaga za mobilizaciju (PMF), krovnog tijela paramilitarnih skupina. PMF planira opsežnu pogrebnu povorku za obojicu muškaraca i drugih koji su umrli, počevši od bagdadske dobro utvrđene Zelene zone, prema šijitskome svetom gradu Kerbali te sa završetkom u šijitskome svetom gradu Nadžafu. Ožalošćeni građani počeli su se okupljati na bagdadskim ulicama ujutro uoči početka povorke, mahali su iračkim i paramilicijskim zastavama u tmurnoj atmosferi. (Hina,M.V.)



 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene