Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaražene tvrtke diljem svijeta

Hakeri napali i Černobil, srušio se sustav za nadzor radijacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među zaraženim tvrtkama su i zračna luka u Kijevu te središnja ukrajinska banka.

Brojne tvrke diljem svijeta javljaju kako su postale žrtve najnovijeg cyber napada. Među prvima su napad prijavile državna ukrajinska tvrtka za distribuciju električne energije te zračna luka u Kijevu.

Pročitajte i ovo Ilustracija nova prijetnja Opasan virus ubrzano se širi, stižu ozbiljna upozorenja na novu epidemiju: "Rizik je velik za cijeli svijet" Slika nije dostupna Katastrofa na pomolu: Amerikancima se sprema 'cyber Pearl Harbor'?!

Sky News javlja kako su sustavi za nadzor radijacije u Černobilu izvan funkcije te se radijacija sada mjeri ručno.

Probleme u poslovanju prijavile su i središnja ukrajinska banka, proizvođač zrakoplova Antonov, ruski energetski div Rosneft te danska prijevozna tvrtka Maersk, javlja BBC News.

Među zaraženima su i američke, britanske i njemačke kompanije.

Navodno je riječ o tzv. ransomware napadu u kojem se od korisnika traži da uplate 300 dolara u kriptovaluti Bitcoinu kako bi dobili pristup podacima.

Analitičari tvrdi kako virus imena Petrwrap ili Petya funkcionira slično virusu WannaCry koji je nedavno zarazio više od 230.000 računala u 150 zemalja diljem svijeta.

"Napad bez presedana"

Ukrajinski premijer Volodimir Grojsman objavio je na svom Facebook profilu da se radi o napadu bez presedana. "Naši informatički stručnjaci rade svoj posao i štite ključnu infrastrukturu".

"Važni sustavi nisu pogođeni. Napad će biti odbačen, a napadači otkriveni", napisao je Grojsman.

Tajnik ukrajinskog Nacionalnog vijeća za sigurnost i obranu Oleksandr Turčinov izjavio je da postoje znakovi ruke upletenosti u kibenetičke napade koji su pogodili ukrajinske institucije.

Britanski WPP, najveća svjetska tvrtka za oglašavanje, priopćio je u utorak da su kompjutorski sustavi unutar nekoliko njezinih agencija pogođeni kibernetičkim napadom.

Švicarska vladina agencija priopćila je da je virus najviše pogodio Ukrajinu, Rusiju, Englesku i Indiju te da zasad nema naznaka da su pogođene švicarske tvrtke. (D.I./Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene