Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pod "dubinskom analizom"

Novi udarac: SAD prepolovio pomoć UN-ovoj agenciji za pomoć Palestincima

Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp
Sjedinjene Države su za više od pola smanjile pomoć UN-ovoj agenciji za palestinske izbjeglice (UNRWA), rekao je u utorak američki dužnosnik.

Washington će agenciji isplatiti 60, ali će "dodatno razmotriti" isplatu 65 milijuna. "Treba dubinski analizirati djelovanje UNRWA-e i njezino financiranje", ocijenio je dužnosnik. Više od polovice iznosa, ili 65 milijuna dolara zadržava se do nove odluke, dodao je.

Pročitajte i ovo Julian Assange Odluka 20. svibnja Odgođeno izručenje Juliana Assangea SAD-u: "Tražimo ova jamstva" Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara

State Department uvjerava da taj potez nije nikakva kazna, nego odraz želje Washingtona da se agencija reformira. "Ovo nije upereno ni protiv koga", rekla je glasnogovornica Heather Nauert.

Nakon što je u prosincu priznao Jeruzalem prijestolnicom Izraela, izazvaši osudu međunarodne zajednice i bijes Palestinaca, predsjednik Donald Trump je početkom siječnja zaprijetio da će prekinuti američku financijsku pomoć Palestincima ako odbiju razgovarati s Washingtonom o mirnom rješenju sukoba.

Palestinski predsjednik oštro je u subotu napao Trumpovu bliskoistočnu politiku rekavši da neće orihvatiti nikakav američki mirovni plan nakon priznanja Jeruzalema.

Američki dužnosnik je posjetio da je SAD desetljećima najveći donator te agencije, kojoj su posljednjih godina osiguravale 30 posto financiranja.

Dodao je da od Washingtona ne treba tražiti da osigurava "neproporcionalni doprinos" i da je "vrijeme za promjene".

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je u utorak, prije američke odluke, izrazio veliku zabrinutost i ocijenio da bi prekid američkog financiranja izazvao "jako, jako veliki problem".

"UNRWA nije palestinska, već UN-ova institucija i ona osigurava vitalne potrebe za izjeglice", rekao je Gutteres i zatražio do Washingtona da potvrdi svoj doprinos.

Prema podacima iz 2016., SAD bilateralno pomaže Palestincima sa 319 milijuna dolara godišnje preko agencije za razvoj USAID. Tome treba dodati 304 milijuna dolara pomoći koje Washington daje UN-ovim programima za palestinske teritorije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene