Aleksandar Vučić (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL)
Aleksandar Vučić (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL)

Kosovska vlada proširila je odluku o povećanju carina za 100 posto na robu iz Srbije i BiH. Povećanje carina od sada će se odnositi i na robu stranih kompanija koje imaju pogone u Srbiji.


To znači da na Kosovo od petka, bez plaćanja uvećanog poreza, neće moći ući niti jedna roba iz Srbije, bez obzira na zemlju porijekla, prenosi Kurir.

Vezani članci Srpska lista osvojila 10 mandata (Foto: Pixsell) Izbori na Kosovu: Tijesna prednost Samoodređenja, Srpskoj listi svih 10 mandata Keksi (Foto: Getty) SAD najavio nove carine od 25 posto na europske proizvode među kojima su keksi, salame, jogurti, maslac...

Odluka je donesena na prijedlog ministra trgovine i industrije, Endrita Šalje. Ministar tvrdi kako su im partneri prijatelji sugerirali da sva roba koja dolazi iz Srbije ima jednak tretman. Najavu o povećanju carina komentirao je i srbijanski ministar trgovine Rasim Ljajić.

"Bespredmetno je voditi dijalog na ovu temu, jer je loptica isključivo na terenu Bruxellesa i Washingtona. Ako oni ne mogu natjerati Prištinu na smanjenje carina, onda ne znam kako misle posredovati u dijalogu između dvije zemlje“, rekao je Ljajić.

Kosovski ministar trgovine Endrit Šalja objasnio je da se u Srbiji proizvodi devet međunarodnih brendova koje bi se trebalo oporezovati jednako kao i srbijanski proizvodi.

U pitanju su proizvodi kompanija Coca-cola, Tuborg, Dukat i Gemalto, dok je Priština od carina izuzela kompanije Rauh, Henkel, Fluidi, Gorenje, Megl i Jafa, koja je u vlasništvu Kapa star grupe, prenosi RTS.

Kosovska vlada u studenom je za 100 posto povećala pristojbe na robu iz Srbije i BiH uz obrazloženje da je to odgovor na "agresivnu kampanju" Srbije protiv Kosova.