Aleksandar Vučić (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL)
Aleksandar Vučić (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL)

Kosovska vlada proširila je odluku o povećanju carina za 100 posto na robu iz Srbije i BiH. Povećanje carina od sada će se odnositi i na robu stranih kompanija koje imaju pogone u Srbiji.


To znači da na Kosovo od petka, bez plaćanja uvećanog poreza, neće moći ući niti jedna roba iz Srbije, bez obzira na zemlju porijekla, prenosi Kurir.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Getty images) Strava na Kosovu: Maloljetnicu šest muškaraca silovalo dvije godine, među njima profesor, policajac, odvjetnik, ginekolog... Aleksandar Vučić (Foto: AFP) Trump traži od Srbije da prizna Kosovo: "Bio je to veoma težak razgovor, doslovno je postavio uvjet"

Odluka je donesena na prijedlog ministra trgovine i industrije, Endrita Šalje. Ministar tvrdi kako su im partneri prijatelji sugerirali da sva roba koja dolazi iz Srbije ima jednak tretman. Najavu o povećanju carina komentirao je i srbijanski ministar trgovine Rasim Ljajić.

"Bespredmetno je voditi dijalog na ovu temu, jer je loptica isključivo na terenu Bruxellesa i Washingtona. Ako oni ne mogu natjerati Prištinu na smanjenje carina, onda ne znam kako misle posredovati u dijalogu između dvije zemlje“, rekao je Ljajić.

Kosovski ministar trgovine Endrit Šalja objasnio je da se u Srbiji proizvodi devet međunarodnih brendova koje bi se trebalo oporezovati jednako kao i srbijanski proizvodi.

U pitanju su proizvodi kompanija Coca-cola, Tuborg, Dukat i Gemalto, dok je Priština od carina izuzela kompanije Rauh, Henkel, Fluidi, Gorenje, Megl i Jafa, koja je u vlasništvu Kapa star grupe, prenosi RTS.

Kosovska vlada u studenom je za 100 posto povećala pristojbe na robu iz Srbije i BiH uz obrazloženje da je to odgovor na "agresivnu kampanju" Srbije protiv Kosova.