Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tržišta bi se mogla tresti

Preživjet ćemo Brexit, ali svjetsko gospodarstvo ima novu prijetnju - i to kakvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brexit neće srušiti svjetsko gospodarstvo, ali nešto drugo bi mu moglo znatno naštetiti.

Prema predikcijama kreditne agencije Moody's britansko gospodarstvo znatno će se usporiti, ali se neće ni približiti recesiji dok će se i na globalnom polju ekonomija stabilizirati.

Pročitajte i ovo Donald Trump Učinio uslugu? Što Trumpova šokantna izjava znači za Europu: "Sjetite se kako su se nosili s raspadom Jugoslavije 1990-ih" Joe Biden Već drugi put Joe Biden nastavlja nizati gafove: Nakon Macrona, još jednu značajnu osobu zamijenio za preminulog državnika

Iako su se britanska tržišta strmoglavila nakon objave rezultata referenduma u lipnju, dionice su se sada normalizirale, a ekonomski stručnjaci se uglavnom slažu kako će utjecaj referenduma biti uglavnom umjeren.

Prema Moody'su, niska funta trebala bi potaknuti gospodarski rast, a od vlade se očekuje da svojim mehanizmima potakne pozitivna kretanja BDP-a. Ujedinjeno Kraljevstvo tako bi trebalo izbjeći najcrnje scenarije koji su se pojavili odmah po izglasavanju Brexita.

Ipak, nesigurnost vezana za britansko gospodarstvo izvan zajedničkog tržišta EU izazvat će manja ulaganja zbog straha od dugoročnih investicija, kao i manju osobnu potrošnju građana, koji će također biti nesigurni oko velikih troškova kao što je kupnja nekretnina, čija cijena, kažu u Moddy'su, neće značajno padati.

Brexit će imati vrlo limitiran utjecaj na gospodarstvo EU, no nova prijetnja globalnom gospodarstvu su predstojeći predsjednički izbori u SAD-u koji su stavili fokus na moguće političke i geopolitičke rizike koji bi uslijedili uzdizanjem nacionalizma i potom protekcionističkih mjera. Iako nisu eksplicitno istaknuli ime Donalda Trumpa kao rizični faktor, jasno je da su financijska tržišta vrlo nervozna zbog potencijalnih promjena u američkim politikama koje će se dogoditi osvoji li on predsjednički mandat. Prvenstveno se tu misli na redefiniranje nekih globalnih trgovinskih paktova.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene