446508
446508
446508
446508
446508

SPAŠAVANJE UJEDINJENOG KRALJEVSTVA IZ RALJA BREXITA Vlada ima plan, ali koliko je on realan?

  • , 13.08.2016., 18:09
  • Autor:
  • komentara

Puste milijarde koje su im sada još dostupne putem EU fondova planiraju zamijeniti vladinim garancijama. No, je li to dovoljno?

 
 
 
 
Brexit (Foto: Getty)
Brexit (Foto: Getty)

Jedna od 'pogodnosti' zemalja članica Europske unije je dostupnost golemih financijskih sredstava iz cijelog niza strukturnih i investicijskih fondova, kao i kohezijskog fonda. U razdoblju od 2014.-2020. godine u fondovima proizašlima iz europske kohezijske politike dostupno je 351,8 milijardi eura što je ujedno i 32,5 posto ukupnog proračuna Europske unije.

Većini zemalja članicama, jedini problem u priči oko tih sredstava predstavlja pitanje - kako napraviti projekte za koje će se moći povući taj novac, no Ujedinjeno Kraljevstvo sada ima neke druge probleme. Pitanje je vremena kad će ta zemlja i službeno istupiti iz Europske unije, a samim time i izgubiti mogućnosti za sufinanciranje iz europskih fondova.

Kako bi pokušali spasiti što se spasiti može, britanska vlada ima u planu uvesti fondove za poljoprivredu, znanost, ali i ostale sektore, koji bi trebali zamijeniti europske fondove.

Kritičari ovakvog poteza kažu kako ove vladine garancije nisu dovoljne te da je definitivno prisutna velika nesigurnost - može li Ujedinjeno Kraljevstvo izdvojiti tu količinu novca. Prema prvim procjenama, te bi garancije Ujedinjeno Kraljevstvo mogle koštati 6 milijarda funti godišnje, a lako moguće i puno više.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se