Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi paket pomoći

'Novi Marshallov plan za Grčku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većina grčkih medija pohvalila je u petak 'pojas za spašavanje' ponuđen toj zemlji na jučerašnjem summitu eurozone, ali je ipak bila suzdržana glede posljedica sudjelovanja privatnog sektora i rizika od 'djelomičnog neispunjenja obveza'.

'Novi Marshallov plan za Grčku, nova zraka nade', piše na naslovnici velikog dnevnog lista Ta Nee. 'Usprkos velikom kašnjenju, Europa je pronašla odvažno rješenje uklonivši opasnost od stečaja Grčke i ujedno zaštitivši euro'.

Gospodarski dnevni list Naftemporiki donosi na naslovnici: 'Dogovor vrijedan 158 milijarda eura za izlazak iz krize'. 'Odluke donesene u četvrtak u Bruxellesu važne su za zaštitu Grčke koja će ipak biti svrstana u skupinu djelomičnog stečaja', ističe Naftemporiki.

Dnevnik lijevog centra Etnos naziva dogovor 'pojasom za spašavanje Grčke i eura'. 'Riječ je o važnom koraku u dobru smjeru, ali će primjena plana biti tegobna i mučna jer zahtijeva velika jamstva Grčke', ocjenjuje Etnos.

'Velika doza kisika za Grčku i za euro', poručuje na naslovnici liberalni Katimerini koji ipak ističe 'nužnost nastavka reforma u zemlji, provođenja plana privatizacija i borbe s rasipanjem državnog novca'.

Nešto kritičnija Elefthorotipija (ljevičarska) smatra da će zemlja '30 godina prolaziti tunelom' i da će biti izložena 'međunarodnom nadzoru uz opasnost od djelomičnog stečaja'. Po pisanju tog lista, 'nije sigurno da je uklonjena pogibelj od krize', ali su 'odluke presudne' za Grčku. 'Postavlja se pitanje vode li one k rješenju problema ili pak k njegovu cementiranju'. 'Upornost Njemačke u svezi sa sudjelovanjem privatnog sektora imat će veliku cijenu i Grčka će skupo plaćati, uz lihvarske kamate', ističe komentator Eleftherotipije.

Čelnici zemalja članica eurozone postigli su u četvrtak na izvanrednom summitu u Bruxellesu dogovor o drugom paketu pomoći Grčkoj, objavio je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

'Dogovorili smo se da ćemo podržati novi program za Grčku i zajedno s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i dobrovoljnim sudjelovanjem privatnog sektora u potpunosti pokriti potrebu za financiranjem', rekao je Van Rompuy na konferenciji za novinare po završetku summita.

Drugi paket pomoći Grčkoj, koji bi trebao zaustaviti daljnje širenje dužničke krize, predviđa znatno smanjenje njezina duga te produljenje roka otplate zajmova sa sedam i pol na najmanje 15 godina do najviše 30 godina te smanjenje kamata s 4,5 na 3,5 posto.

Novi program pomoći za Grčku iznosi ukupno 158 milijardi eura, od čega će 109 milijardi osigurati EU i Međunarodni monetarni fond, a 49 milijardi eura privatni sektor.

Smanjivanju grčkog duga pridonijet će i privatni vjerovnici, što je od početka tražila Njemačka. Međutim, sudjelovanje privatnog sektora ograničeno je samo na pomoć Grčkoj, ne i za druge zemlje u poteškoćama. (HINA)

Pročitajte i ovo Gordan Grlić Radman Uvjeti i sigurnost Ministar Grlić Radman nakon posjeta navijačima u zatvoru: "Bilo je dirljivo. Djelovali su zbunjeno, nisu ni svjesni situacije" Požar u Grčkoj Izvan kontrole Vatrena stihija u Grčkoj: Požar opet buknuo, pomoć šalje i Hrvatska

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene