Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evo što žele Grci

Analiza Katarine Alvir: Slijedi kompromis između EU i Grčke?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Očekivanja od grčkog premijera Alexisa Tsiprasa i njegove vlade su velika.

Trojka, odnosno Europska unija, Europska središnja banka i MMF Grčkoj su dali 240 milijardi eura. Grci traže otpis dijela tog duga, što Unija, predvođena Njemačkom, zasad odbacuje. Međutim, svi su svjesni da će se dogovor morati postići i to takav koji nijednu stranu neće ostaviti praznih ruku. Očekivanja od Tsiprasa i njegove vlade su velika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Očekuje se odgovor EU TSIPRAS SE OGLASIO 'Referendum će se održati!' Slika nije dostupna Tsipras poručio Njemačkoj: 'Grci rade više nego Nijemci'

Alexis Tsipras i njegova Siriza na vlast su došli obećanjima o kraju politike štednje koja traje godinama, i boljem životu. Kako misle pokrenuti zemlju i osigurati taj bolji život osiromašenim Grcima, stoji u njihovom programu. A ovo su neke od njegovih točaka:

- otvaranje 300.000 radnih mjesta u dvije godine,
- povećanje minimalne plaće s 580 na 751 euro,
- vraćanje božićnice odnosno 13. mirovine za sve one s mirovinom ispod 700 eura,
- zaustavljanje privatizacije
- otpis barem polovice grčkog duga, a to je ono što je i najviše potreslo eurozonu.

U niti tjedan dana vlasti Tsipras i njegova vlada nešto su već učinili: otpustili savjetnike u ministarstvima, vratili čistačice na posao i zaustavili privatizaciju energetskog sektora, zračnih i pomorskih luka.

Grčka Vlada u prvom tjednu drži se tvrdih pozicija

'Pregovaramo s europskim partnerima kako bismo pronašli zajedničko korisno rješenje, od zajedničkog interesa. Očito da bi razgovori bili uspješni i na obostranu korist, treba vremena', rekao je Tsipras.

Predizborna obećanja su jedno, a stvarnost drugo. Ono što je Tsiprasa dočekalo i na papiru izgleda katastrofalno:

- trećina grčkih kućanstava je siromašna i u dugovima,
- nezaposlenost je 25,5 posto - najviša u Europskoj uniji, a još je gora među mladima
- ne radi svaki drugi mladi Grk
- javni dug je 175 % BDP-a.

Grčka: 1/3 kućanstava siromašna, 25.5 % nezaposlenost, javni dug 175 % BDP-a Trojka: Europska unija, Europska središnja banka i MMF Grčkoj su dali 240 milijardi eura, ali plan štednje kojeg su se Grci morali pridržavati, nije uspio kako se mislilo. Tsipras ne odustaje od otpisa dijela tog duga, a Unija na čelu s Njemačkom poručuje kako otpisa neće biti i njih se ne ucjenjuje.

'Želimo da Grčka ostane u eurozoni. Ne samo zato što nema druge opcije, već jer je to dobar potez koji osigurava europsku gospodarsku i političku budućnost. Istodobno, očekujemo od grče vlade da se drži svojih obveza', rekao je Sigmar Gabriel, njemački ministar gospodarstva.

Novi grčki premijer Alexis Tsipras ublažio je retoriku. Atena želi dogovor i nema namjeru povlačiti jednostrane poteze.

To je rekao i direktoru Europske središnje banke kojeg je nazvao telefonom. Grčkoj je potrebno vrijeme za predah, a Tsipras ističe kako vjeruje da je moguć dogovor s vjerovnicima iz Europske unije na obostranu korist.

Na kraju kompromis će se morati postići i to takav da ne izgleda kako je itko previše izgubio. Tsipras da je izborio za Grčku ono što je obećao, a Unija da on ipak ne bude toliko uspješan pa da njegov primjer slijede druge zemlje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene